Ν-ακετυλοκυστεΐνη: Το αφανές αντιοξειδωτικό

Το αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα Ν-ακετυλοκυστεΐνη, είναι ένα αμινοξύ με βάση το θείο που απαιτείται για τη δημιουργία της γλουταθειόνης.

Η γλουταθειόνη είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό ένζυμο που παράγεται στο σώμα για την καταπολέμηση της δραστηριότητας των ελεύθερων ριζών. Χωρίς τη γλουταθειόνη, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε κίνδυνο και έχει μικρές άμυνες κατά των τοξινών και των ασθενειών. Ετσι λοιπόν η Ν-ακετυλοκυστεΐνη είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που αν και βρίσκεται στην αφάνεια και δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερη προσοχή, προσφέρει ωστόσο πολύ σημαντικές υπηρεσίες στον οργανισμό.

Η κυστεΐνη βρίσκεται στη βήτα-κερατίνη, την κύρια πρωτεΐνη στα νύχια, το δέρμα και τα μαλλιά. Βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς, νεανικής εμφάνισης, με την ενθάρρυνση της παραγωγής κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος.

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) είναι μια μορφή του αμινοξέος κυστεΐνης που είναι πιο εύκολα απορροφήσιμη από τα συμπληρώματα. Η NAC μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ή/και τη θεραπεία του καρκίνου, τη δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, τον βήχα των καπνιστών, την βρογχίτιδα, τις καρδιοπάθειες, την κυστική ίνωση, την δηλητηρίαση από ακεταμινοφαίνη, και το σηπτικό σοκ. Τα αποτοξινωτικά της αποτελέσματα βοηθούν ακόμη να μεγαλώσουν τα οφέλη από την τακτική άσκηση, προστατεύοντας τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες.

Επειδή η κυστεΐνη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την παραγωγή των Τ4 λευκών αιμοσφαιρίων, τα συμπληρώματα NAC μελετώνται ως πιθανή θεραπεία για άτομα με AIDS. Θεωρείται ότι οι συμμετέχοντες που λαμβάνουν 1800 χιλιοστόγραμμα συμπληρωμάτων NAC κάθε μέρα θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εξελιξης της ασθένειας. Η τόνωση του ανοσοποιητικού με ακετυλοκυστεΐνη μπορεί επίσης να παράσχει προστασία κατά της γρίπης και τα συμπληρώματα θα πρέπει να εξετάζονται από εκείνα τα τμήματα του πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις του ιού της γρίπης, ιδιαίτερα από τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ακετυλοκυστεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των πνευμόνων από τις καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου, να προστατεύσει το συκώτι από τις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ και να μειώσει τις τοξικές παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Η NAC έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία δηλητηρίασης από αρσενικό και υδράργυρο.

Δεν υπάρχει Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για την κυστεΐνη. Μπορεί να παραχθεί μέσα στο σώμα, και μπορεί επίσης να ληφθεί μέσω τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας και τα αυγά. Το σιτάρι, το μπρόκολο, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και οι κόκκινες πιπεριές είναι επίσης καλές φυσικές πηγές της κυστεΐνης.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε τα συμπληρώματα, να θυμάστε ότι η Ν-ακετυλοκυστεϊνη είναι η μορφή της κυστεΐνης που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Οι τυπικές δόσεις κυμαίνονται από 250-1500 mg την ημέρα και δεν έχουν υπάρξει τοξικές ανεπιθύμητες παρενέργειες που να έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα. Το σελήνιο, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Ε βοηθούν στην ενίσχυση των αντιοξειδωτικών επιδράσεων της κυστεΐνης, οπότε ίσως να θέλετε να προσθέσετε και αυτά τα συμπληρώματα στην καθημερινή θεραπευτική αγωγή σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει