Να σταματήσει η προβολή του σποτ για την σεξουαλική παρενόχληση από παιδίατρο ζητούν ΙΣΑ και ΠΙΣ (video)

Ο ΙΣΑ με εξώδικο στη Γενική Γραμματέα Ισότητας ζητά να σταματήσει η προβολή του «συκοφαντικού και επικίνδυνου σποτ που θίγει την τιμή και υπόληψη των Ελλήνων γιατρών» όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωση του για το σποτ που προβάλλεται στο πλαίσιο καμπάνιας για την σεξουαλική παρενόχληση.

O Σύλλογος απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στη Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέα Ισότητας για  το «απαράδεκτο video της Γενικής Γραμματέας στο πλαίσιο καμπάνιας για την σεξουαλική παρενόχληση, το οποίο παρουσιάζει παιδίατρο να παρενοχλεί σεξουαλικά μητέρα», όπως αναφέρει και  ζητά να παύσει άμεσα η προβολή του, καθώς εκτιμά πως «θίγει την τιμή και υπόληψη των Ελλήνων γιατρών».

Ο ΙΣΑ παρά το γεγονός ότι καταδικάζει τη σεξουαλική παρενόχληση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, θεωρεί ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι  συκοφαντικό, ανυπόστατο και επικίνδυνο.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι προβάλλεται και φέρεται να είναι βασισμένο σε πραγματικό γεγονός, χωρίς τέτοια καταγγελία να έχει υποβληθεί. Σε κάθε περίπτωση, και χωρίς να μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι ένα τέτοιο μεμονωμένο και ακραίο περιστατικό έχει λάβει χώρα, το συγκεκριμένο spot είναι συκοφαντικό για το ιατρικό σώμα, θίγει το κύρος, την ηθική και κοινωνική αξία συλλήβδην όλων των Ελλήνων γιατρών που ευόρκως παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους Ελληνες ασθενείς και διαταράσσει επιπλέον τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενή».

Τέλος, επισημαίνεται πως αρμοδιότητα του  Ιατρικού Συλλόγου είναι μεταξύ άλλων και η μέριμνα για τη διατήρηση της επιστημονικής και ηθικής ικανότητας του ιατρικού σώματος να εξυπηρετήσει με προθυμία τους αρρώστους, γι’ αυτό ζητά άμεσα να σταματήσει η προβολή του, για την  περιφρούρηση της αξιοπρέπειας των μελών του.

Μετά τον ΙΣΑ και ο ΠΙΣ ζητά να αποσυρθεί το σποτ της ΓΓ. Ισότητας για την σεξουαλική παρενόχληση γιατρού προς τη μητέρα ασθενούς.

Να αποσύρει άμεσα το  βίντεο για τη σεξουαλική παρενόχληση παιδιάτρου σε μητέρα – το οποίο έγινε στο πλαίσιο καμπάνιας-  ζητά από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος  Μάλιστα, αξιώνει με επιστολή του προς την κα Φωτεινή Κούβελα να εξηγήσει στους πολίτες τους λόγους για τους οποίους προέβη στην απαράδεκτη αυτή πράξη, όπως τη χαρακτηρίζει.

Η επιστολή του ΠΙΣ προς τη ΓΓ. Ισότητας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στην ιατρική κοινότητα το βίντεο που δημιούργησε και δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας με αντικείμενο τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών και στο οποίο εμφανίζει Παιδίατρο να παρενοχλεί μητέρα μικρού ασθενούς.

Ενδεικτικό της επιπολαιότητας με την οποία η συγκεκριμένη Γραμματεία χειρίστηκε τη δημιουργία του βίντεο είναι το γεγονός πως ουδέποτε επικοινώνησε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θεσμικό εκπρόσωπο των γιατρών της χώρας, προκειμένου να ζητήσει τη γνώμη του και να αναφέρει έστω ένα περιστατικό παρενόχλησης ασθενούς ή συνοδού από γιατρό. Ούτε άλλος φορέας της Πολιτείας έχει ενημερώσει ποτέ τον ΠΙΣ για ανάλογες απαξιωτικές συμπεριφορές γιατρών, ώστε να προβούμε σε πειθαρχικές διαδικασίες.

Στη σύγχρονη ιατρική, ο γιατρός, έχοντας τη συναίνεση του ασθενούς, τον εξετάζει αξιοποιώντας την επισκόπηση και την ψηλάφηση σε όλα το σώμα του και προχωρά σε ελέγχους, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διάγνωση και την διασφάλιση της υγείας του ασθενούς. Εάν στον κλινικό και διαγνωστικό έλεγχο υπεισέλθει έστω και υπόνοια σεξουαλικής παρενόχλησης, τότε προκαλείται σοβαρό ρήγμα στη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού – ασθενούς με τραγικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές.

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο βίντεο θέτει σε αμφιβολία τους αναγκαίους δεσμούς εμπιστοσύνης ανάμεσα στον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό του και μάλιστα το πράττει χωρίς κανένα στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ανερμάτιστη αυτή πράξη.

Καλούμε την Γενική Γραμματεία ισότητας να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο βίντεο και να εξηγήσει στον ΠΙΣ και τους πολίτες τους λόγους για τους οποίους προέβη στην απαράδεκτη αυτή πράξη».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει