Νέα Έρευνα Δείχνει Ότι η Ένταση της Άσκησης Επηρεάζει το Έντερο με Απρόσμενους Τρόπους

Η άσκηση είναι ευρέως γνωστό ότι ωφελεί τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία, αλλά νέα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) υποδηλώνουν ότι η ένταση της προπόνησης μπορεί επίσης να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου.
Η υποψήφια διδάκτορας Μπρόνγουεν Τσάρλεσον πραγματοποίησε μια μελέτη εξετάζοντας πώς διαφορετικά φορτία προπόνησης, τόσο υψηλά όσο και χαμηλά, επηρεάζουν την υγεία του εντέρου των αθλητών. Στόχος της ήταν να κατανοήσει καλύτερα αυτές τις αλλαγές, ώστε οι αθλητές να μπορέσουν να βελτιστοποιήσουν την υγεία, την ευημερία και την απόδοσή τους, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο του μικροβιώματος.
«Με βάση προηγούμενες έρευνες, φαίνεται ότι οι αθλητές έχουν διαφορετική μικροχλωρίδα του εντέρου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτό περιλαμβάνει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις συνολικών βραχυκαλυμένων λιπαρών οξέων, άλφα ποικιλίας, αυξημένη αφθονία ορισμένων βακτηρίων και χαμηλότερη αφθονία άλλων», εξήγησε.
Η Τσάρλεσον πρόσθεσε ότι η διάκριση μεταξύ των μικροβιωμάτων των αθλητών και αυτών των μη αθλητών μπορεί να επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες, αλλά οι δείκτες φυσικής κατάστασης, όπως η πρόσληψη οξυγόνου, έχουν επίσης συνδεθεί με αυτές τις διαφορές.

Φόρτος προπόνησης και βακτηριακές μετατοπίσεις

Η έρευνά της έδειξε ότι η ένταση της προπόνησης επηρεάζει άμεσα τους δείκτες υγείας του εντέρου στους αθλητές. Παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις στα επίπεδα των βραχυκαλυμένων λιπαρών οξέων και στους πληθυσμούς συγκεκριμένων βακτηρίων.
Αν και δεν μετρήθηκε επίσημα σε αυτή τη μελέτη, η Τσάρλεσον ανέφερε ότι η αυξημένη γαλακτική οξύτητα από την υψηλής έντασης άσκηση μπορεί να είναι ένας πιθανός παράγοντας. Η γαλακτική που παράγεται στους μύες μεταφέρεται στο έντερο για μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να προάγει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηριακών ειδών.

Διατροφικές αλλαγές κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπαυσης

«Κατά τη διάρκεια περιόδων χαμηλού φόρτου προπόνησης ή ανάπαυσης, οι αθλητές συχνά είναι πιο χαλαροί σχετικά με τις διατροφές τους. Σε αυτή τη μελέτη, δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στην συνολική πρόσληψη υδατανθράκων ή φυτικών ινών κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάπαυσης, αλλά παρατηρήσαμε μια πτώση στην ποιότητα της διατροφής των τροφών που καταναλώνονταν. Αυτή η πτώση σχετίζεται με αύξηση στην κατανάλωση επεξεργασμένων γρήγορων τροφών, μείωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, και μέτρια αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.
«Μια άλλη παρατήρηση που έγινε κατά τη διάρκεια της έρευνας ήταν η σημαντική επιβράδυνση των χρόνων διέλευσης του εντέρου στους αθλητές κατά τη διάρκεια χαμηλών φορτίων προπόνησης. Αυτή η επιβράδυνση φαίνεται ότι επηρεάζει επίσης το μικροβίωμα του εντέρου για έναν αθλητή».

Η Τσάρλεσον εξήγησε ότι ενώ δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς το έντερο επηρεάζει την αθλητική απόδοση, υπάρχουν κάποιες υποσχόμενες ενδείξεις. Για παράδειγμα, το έντερο μπορεί να παίζει ρόλο στη μεταβολή της γαλακτικής και στη ρύθμιση των επιπέδων pH, και τα δύο από τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση και την συνολική υγεία των αθλητών. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα, ιδιαίτερα σε παράγοντες όπως ο φόρτος προπόνησης, η ποιότητα της διατροφής και ο χρόνος διέλευσης του εντέρου, για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορούν να προσαρμοστούν αυτά τα στοιχεία για να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση.

via

Μπορεί επίσης να σας αρέσει