Νέα ευρήματα για την λευχαιμία δίνουν ελπίδα

Σχεδόν όλες οι γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με την οξεία μυελογενή λευχαιμία  (ΟΜΛ) έχουν κατά πάσα πιθανότητα εντοπιστεί, λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιωμένες θεραπείες για ασθενείς με ΟΜΛ, καθώς και σε τρόπους πρόβλεψης με μεγαλύτερη ακρίβεια της σοβαρότητας της νόσου σε μεμονωμένους ασθενείς. Η ΟΜΛ είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη μορφή καρκίνου που συχνά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

«Εχουμε τώρα πια έναν γενετικό πίνακα για αυτό το είδος της λευχαιμίας», είπε ο Δρ Τίμοθι Λέι, αναπληρωτής διευθυντής για τη γονιδιωματική του καρκίνου στο Ινστιτούτο Γονιδιωμάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Δεν ξέρουμε όλους τους κανόνες ακόμα, αλλά  γνωρίζουμε όλους τους μεγάλους “παίκτες”. «Αυτή η πληροφορία μπορεί να μας βοηθήσει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε  ποιοι ασθενείς χρειάζονται πιο επιθετική θεραπεία και ποιοι μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την κλασική χημειοθεραπεία», δήλωσε ο Λέι.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 200 ασθενείς με ΟΜΛ με τον Λέι και τους συνεργάτες του να αναλύουν το DNA των κυττάρων λευχαιμίας του κάθε ασθενούς και να το συγκρίνουν με DNA από υγιή κύτταρά τους. Με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές είχαν την δυνατότητα να εντοπίσουν τις μεταλλάξεις που συνέβησαν στα καρκινικά κύτταρα και  οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της ΟΜΛ.

Τα καρκινικά κύτταρα στους ασθενείς με ΟΜΛ είχαν κατά μέσο όρο 13 μεταλλαγμένα γονίδια, που είναι αριθμός πολύ μικρότερος από τις αρκετές εκατοντάδες που κατά κανόνα βρίσκονται στον καρκίνο του μαστού, των πνευμόνων ή άλλων στερεών όγκων, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The New England Journal of Medicine.

Επειδή, μάλιστα, η μελέτη περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ασθενών με ΟΜΛ, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει σχεδόν όλες τις μεγάλες μεταλλάξεις που συνδέονται με την ασθένεια. Πρόκειται για πολύ σημαντικά νέα για τη θεραπεία της ΟΜΛ, αν σκεφτεί κανείς πως μόνο στις ΗΠΑ από τις 15.000 ασθενείς που θα διαγνωστούν με την ασθένεια μέσα σε ένα μόλις χρόνο, 10.000 απ’ αυτούς θα πεθάνουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει