Νέα οφέλη για την υγεία συνδέονται με τo κανναβέλαιο

Η κάνναβη είναι μια καλλιέργεια γεμάτη από έλαια, με πιθανά οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Ενα παράγωγο της κάνναβης, η γνωστή μας μαριχουάνα, έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στην κλωστοϋφαντουργία, την ιατρική και τα τρόφιμα, σε όλο τον κόσμο.

Παρά το γεγονός αυτό, ωστόσο, το κανναβούρι έχει απαγορευτεί στη Βόρεια Αμερική από τη δεκαετία του 1930, όταν όλες οι ποικιλίες της κάνναβης έγιναν παράνομες, λόγω της περιεκτικότητάς της σε τετραϋδροκανναβινόλη (ΤHC). Η THC είναι η χημική ένωση που σχετίζεται με την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, με λίγα λόγια είναι αυτή που «ανεβάζει» όποιον κάνει χρήση της.

Ωστόσο, η κάνναβη με χαμηλή περιεκτικότητα σε THC (0,3%) έχει νομιμοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την παγκόσμια οικονομική αγορά και χρησιμοποιείται σε φάρμακα, χαρτιά και υφάσματα, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 100-200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ένα τμήμα του κανναβέλαιου για να δουν τι ευεργετικές ιδιότητες μπορεί να έχει και βρήκαν ότι ορισμένα από τα συστατικά του είναι αποτελεσματικά για την προώθηση της καλής υγείας. Αυτά περιλαμβάνουν τις στερόλες, τις αλειφατικές αλκοόλες και το λινολενικό οξύ.

Ενα από τα λινολενικά οξέα που περιέχονται στο κανναβέλαιο, είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μελέτες τα έχουν αναγνωρίσει ως προστατευτικά από την στεφανιαία νόσο.

Οι στερόλες είναι στεροειδείς αλκοόλες. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι οι στερόλες είναι χρήσιμες για τη μείωση της χοληστερόλης και η καθημερινή πρόσληψη στερολών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι αλειφατικές αλκοόλες, τέλος, που περιέχονται στο κανναβέλαιο, είναι γνωστό ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Μία από αυτές τις αλκοόλες, η φυτόλη, συνδέεται με αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά οφέλη και μπορεί επίσης να βρεθεί σε υγιεινές τροφές όπως το σπανάκι, τα φασόλια, τα ωμά λαχανικά και τα σπαράγγια.

Ενα άλλο αντιοξειδωτικό στο κανναβέλαιο είναι η τοκοφερόλη, που είναι γνωστό ότι είναι ευεργετική κατά των εκφυλιστικών ασθενειών, όπως η αθηροσκλήρωση και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, το κανναβέλαιο έχει επίσης δείξει μια θετική επίδραση σε δερματολογικές παθήσεις και στο μεταβολισμό των λιπιδίων (η διαδικασία με την οποία τα λιπαρά οξέα διασπώνται στον οργανισμό).

Το κανναβούρι έχει επίσης υψηλά επίπεδα των βιταμινών Α, C και Ε και το β-καροτένιο και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το φώσφορο, το κάλιο, το μαγνήσιο, το θείο και το ασβέστιο. Ως τρόφιμο το κανναβέλαιο είναι θρεπτικό, περιέχει εξαιρετική ισορροπία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και έχει πάρα πολύ ωραία γεύση.

Πρόσφατα, η πολιτεία του Κολοράντο στις ΗΠΑ νομιμοποίησε τη χρήση της μαριχουάνας για ψυχαγωγική χρήση, κάτι που έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο και η Ουρουγουάη, ενώ ορισμένα κράτη έχουν θεσπίσει νόμους που επιτρέπουν την ιατρική χρήση της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει