Οι νεαροί άνδρες είναι οι πιο μεγάλοι καταναλωτές πρόσθετων σακχάρων

Οι νέοι ενήλικες καταναλώνουν περισσότερα σάκχαρα στα τρόφιμα και τα ποτά τους απ’ ό,τι παλαιότερα, σύμφωνα με έρευνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, από το 2005 έως το 2010 οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με υψηλότερα εισοδήματα είχαν την τάση να καταναλώνουν λιγότερα πρόσθετα σάκχαρα, τις λεγόμενες γλυκαντικές ουσίες που προστίθενται στα τροποποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, απ’ ό,τι οι νεότεροι.

Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά τείνουν να φέρουν το κύριο βάρος της ευθύνης για τα πρόσθετα σάκχαρα, αλλά η νέα έκθεση έδειξε πως τα τρόφιμα ήταν η μεγαλύτερη πηγή. Το ένα τρίτο των θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα προήλθε από ποτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις θερμίδες καταναλώνονται στο σπίτι και όχι έξω απ’ αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής και Υγείας έδειξε ότι ο αριθμός των θερμίδων που προέρχονται από ζάχαρη έτεινε μειούμενη με την πάροδο της ηλικίας, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω καταναλώνουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες από τη συγκεκριμένη πηγή, σε σχέση με τους ομολόγους τους στις ηλικίες μεταξύ 20 και 59.

Συνολικά περίπου το 13% των συνολικών θερμίδων προέρχεται από πρόσθετα σάκχαρα. Οι Διαιτητικές Οδηγίες προς τους Αμερικανούς συμβουλεύουν πως δεν πρέπει κανείς να προσλαμβάνει περισσότερο από 5 έως 15% των θερμίδων από συνδυασμό λίπους και πρόσθετων σακχάρων. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να καταναλώνουν περισσότερη τροφή απ’ αυτή την κατηγορία και συχνά δεν προσλαμβάνουν θερμίδες από κατανάλωση άλλων ομάδων τροφίμων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες κατανάλωναν περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα απ’ ό,τι οι γυναίκες: 335 θερμίδες ανά ημέρα έναντι 239, αντίστοιχα. Υπήρχαν, επίσης, διαφορές μεταξύ των φυλετικών και εθνοτικών ομάδων. Για παράδειγμα, οι μαύροι ενήλικες κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα απ’ ό,τι οι λευκοί.

«Κάποιες ομάδες έχουν πάρει το μήνυμα, αλλά μερικοί εξακολουθούν να προσλαμβάνουν περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα από όσα χρειάζονται. Το μήνυμα έχει φτάσει περισσότερο σε ενήλικες με υψηλότερο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο», λέει η Δρ Μπέθανι Ιρβιν, επιδημιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Στατιστικής και Υγείας στο Hyattsviell.

«Θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες γιατί μερικές συγκεκριμένες ομάδες δεν είναι και τόσο δεκτικές σε αυτές τις αλλαγές. Ομως, αυτές είναι κενές θερμίδες γι’ αυτό θα ήταν φρόνιμο να γίνονται πιο υγιεινές επιλογές τροφών», προσθέτει.

«Είμαστε στο υψηλότερο σημείο, όσον αφορά τα πρόσθετα σάκχαρα. Βλέπουμε συνεχώς αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη και τα δεδομένα αυτά μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά, προκειμένου να περιορίσουμε τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή μας. Δεν βρισκόμαστε εκεί που πρέπει να βρισκόμαστε κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε πράγματα να αλλάξουμε με πρώτο απ’ όλα την πρόσβαση σε υγιεινές τροφές», λέει ο Δρ Ντέιβιντ Λαμ, ενδοκρινολόγος στο Mount Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει