Νέο αδελφάκι στο σπίτι – προετοιμάστε το μεγαλύτερο παιδί σας

Ενα νέο αδελφάκι μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικογένειά σας. Προετοιμάστε το μεγαλύτερο παιδί σας, συστήστε του το νέο μωρό και ενθαρρύνετε έναν υγιή δεσμό ανάμεσα στα δύο παιδιά.

Η άφιξη ενός νεογέννητου στο σπίτι είναι λίγο διαφορετική τη δεύτερη φορά. Με το πρώτο σας παιδί το ενδιαφέρον σας μάλλον εστιαζόταν στο πώς θα επανέλθετε στην προ εγκυμοσύνης κατάστασή σας, αλλά και στο πώς θα φροντίσετε το μωρό. Με το δεύτερο έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναρωτηθείτε πρωτίστως για το πώς θα αντιδράσει το μεγαλύτερο παιδί σας απέναντι στο νεοφερμένο και για το πώς θα καλύψετε τις ανάγκες και των δύο, παρά για οτιδήποτε άλλο.

Πώς μπορώ να προετοιμάσω το μεγαλύτερο παιδί μου για το νέο του αδελφάκι;

Ξεκινήστε από την περίοδο της εγκυμοσύνης να μιλάτε στο μεγαλύτερο παιδί σας σχετικά με την επερχόμενη άφιξη του αδελφού ή της αδελφής του. Δείξτε του την κοιλιά σας που μεγαλώνει και ζητήστε του να σας βοηθήσει να ετοιμάσετε όλα όσα είναι απαραίτητα για το παιδικό δωμάτιο. Εξηγήστε στο μεγαλύτερο παιδί σας ότι το μωρό πιθανότατα θα τρώει, θα κοιμάται και θα κλαίει τον περισσότερο χρόνο και ότι δεν θα μπορέσει να γίνει ο σύντροφός του στα παιχνίδια αμέσως.

Για να ελαχιστοποιηθεί το άγχος που θα βιώσει το παιδί σας με την άφιξη του νεογέννητου, σκεφτείτε από πριν το μέλλον. Αν το παιδί πρέπει να αλλάξει δωμάτιο, ή να μετακινηθεί με κάποιο τρόπο για να δημιουργηθεί χώρος για το νέο μωρό, αυτό φροντίστε να γίνει πριν το νέο μωρό γεννηθεί. Ετσι, το μεγαλύτερο παιδί σας θα έχει περισσότερο χρόνο να εξοικειωθεί με τη νέα… τάξη πραγμάτων, προτού χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες αλλαγές που σχετίζονται με την άφιξη του μωρού.

Αν είναι δυνατόν (ηλικιακά εννοείται) ολοκληρώστε την εκπαίδευση του μεγαλύτερου παιδιού σας στην χρησιμοποίηση της τουαλέτας χωρίς τη δική σας βοήθεια, προτού γεννηθεί το μωρό. Διαφορετικά περιμένετε λίγους μήνες αφού φέρετε το νεογέννητο στο σπίτι για να ξεκινήσετε τη συγκεκριμένη διαδικασία. Μεριμνήστε για τη φροντίδα του μεγαλύτερου παιδιού σας κατά το διάστημα της δικής σας παραμονής στο μαιευτήριο και εξηγήστε στο παιδί σας τι θα πρέπει να περιμένει σ’ αυτό το διάστημα.

Πώς μπορώ να συστήσω στο μεγαλύτερο παιδί μου το αδελφάκι του;

Οταν γεννηθεί το μωρό πείτε στον σύντροφό σας να φέρει το μεγαλύτερο παιδί στο μαιευτήριο για μια σύντομη επίσκεψη. Κατά τη διάρκειά της, αφήστε κάποιον άλλο κοντινό σας άνθρωπο να κρατήσει για λίγο το μωρό, ώστε να δώσετε στο μεγαλύτερο παιδί σας αρκετές αγκαλιές. Προνοήστε να του δώσετε κι ένα δώρο και πείτε του ότι είναι από το μωρό. Ας είναι για παράδειγμα ένα T-shirt που να γράφει «μεγάλος αδελφός» ή «μεγάλη αδελφή». Οταν επιστρέψετε στο σπίτι μπορείτε να πάρετε το μεγαλύτερο παιδί σας και να πάτε σε ένα ιδιαίτερο μέρος, όπως ένα αγαπημένο εστιατόριο, ώστε να γιορτάσετε την άφιξη του μωρού.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το μεγαλύτερο παιδί μου να συνηθίσει στην νέα κατάσταση;

Η ηλικία και η ανάπτυξη του μεγαλύτερου παιδιού σας παίζουν το ρόλο τους στο πώς αυτό θα αντιδράσει απέναντι στο νέο μέλος της οικογένειας. Ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά είναι συνήθως πρόθυμα να γνωρίσουν το νέο τους αδελφάκι, τα μικρότερα μπορεί να αναστατωθούν. Σκεφτείτε λοιπόν τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί.

Για παράδειγμα:

Παιδιά μικρότερα των 2 ετών. Τα μικρά παιδιά πιθανότατα δεν είναι ακόμα σε θέση να καταλάβουν τι σημαίνει να έχουν αδελφάκι. Μιλήστε στο παιδί σας για τη νέα προσθήκη στην οικογένειά σας. Κοιτάξτε μαζί εικονογραφημένα βιβλία για τα μωρά και τις οικογένειες.

Παιδιά ηλικίας 2 έως 4. Τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία μπορεί να αισθανθούν άβολα που θα μοιραστούν την προσοχή σας με ένα νεογέννητο. Εξηγήστε στο μεγαλύτερο παιδί σας ότι το νεογέννητο θα χρειαστεί πολλή προσοχή. Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του μεγαλύτερου παιδιού σας σε ό,τι έχει να κάνει με το μωρό, είτε στα ψώνια που πρέπει να γίνουν για το νέο μέλος της οικογένειας, είτε για να ψάξει ανάμεσα στα δικά του μωρουδίστικα για πράγματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το μικρό του αδελφάκι. Διαβάστε στο μεγαλύτερο παιδί σας σχετικά με τα μωρά, τους αδελφούς και τις αδελφές. Δώστε του μια κούκλα να κρατήσει για να καταλάβει πώς είναι να φροντίζει κάποιον. Δείτε μαζί δικές του φωτογραφίες από τότε που ήταν μωρό και διηγηθείτε του ιστορίες από τη δική του γέννηση.

Παιδιά σχολικής ηλικίας. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να ζηλέψουν από την προσοχή που παίρνει το μωρό. Γι’ αυτό επισημάνετέ τους το πλεονέκτημα του να είναι μεγάλα, όπως για παράδειγμα ότι μπορούν να πάνε για ύπνο πιο αργά απ’ ό,τι το μωρό ή ότι μπορούν να παίξουν ορισμένα παιχνίδια. Μπορείτε να πάρετε το μεγαλύτερο παιδί σας στο δωμάτιο του μωρού και να τού ζητήσετε να βοηθήσει στη φροντίδα του. Μπορείτε ακόμα να το αφήσετε για λίγο να κρατήσει το μωρό υπό την επίβλεψή σας.

Ανεξάρτητα από την ηλικία που έχει το μεγαλύτερο παιδί σας, βεβαιωθείτε ότι θα πάρει την απαιτούμενη προσοχή, τόσο από εσάς, όσο και από τα άλλα αγαπημένα σας πρόσωπα, όταν έρθει το μωρό. Αν βγάζετε φωτογραφίες ή τραβάτε τις στιγμές του μωρού σε βίντεο, συμπεριλάβετε μέσα και το μεγαλύτερο παιδί σας. Τραβήξτε του μερικές φωτογραφίες ή βίντεο μόνο του, αλλά και με το μωρό. Σκεφτείτε να πάρετε μερικά μικρά δώρα για να δώσετε στο μεγαλύτερο παιδί σας, αν έρθουν στο σπίτι φίλοι που φέρνουν δώρα για το νέο μωρό.

Το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή σας σπάζοντας τους κανόνες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τιμωρηθεί. Για να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά, επαινέστε το όταν συμπεριφέρεται σωστά. Εάν υποψιαστείτε πως το παιδί σας συμπεριφέρεται άσχημα για να τραβήξει την προσοχή σας, αγνοείστε τη συμπεριφορά του. Αυτό θα μπορούσε να το ενθαρρύνει να αναζητήσει ένα πιο θετικό τρόπο για να τραβήξει την προσοχή σας. Λάβετε υπόψιν πως τα αδέλφια υποτροπιάζουν – έχουν για παράδειγμα «ατυχήματα» στο θέμα της τουαλέτας ή αρχίζουν να πίνουν από το μπιμπερό… – για να τραβήξουν την προσοχή σας. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να τιμωρήσετε αυτό το είδος συμπεριφοράς. Αντ’ αυτού δώστε στο μεγαλύτερο παιδί άφθονη αγάπη και κάντε το να αισθανθεί ασφάλεια.

Πώς μπορώ να ενθαρρύνω το μεγαλύτερο παιδί μου να είναι τρυφερό με το νέο μωρό;

Μερικές φορές τα μεγαλύτερα παιδιά στρεσάρονται από τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω τους. Βοηθήστε τα να αποβάλλουν τη σύγχυσή τους για την άφιξη του νέου μωρού. Αν το μεγαλύτερο παιδί σας επιχειρήσει να πάρει το μπουκάλι του μωρού ή να το βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο, ήρθε η ώρα για μια συζήτηση. Καθίστε κάτω με το παιδί σας και εξηγήστε του ότι δεν θα του επιτρέψετε να βλάψει το μωρό. Δώστε στο μεγαλύτερο παιδί επιπλέον προσοχή και συμπεριλάβετέ το σε δραστηριότητες που αφορούν το μωρό, όπως το τραγούδι, το μπάνιο του μωρού ή η αλλαγή της πάνας. Επαινέστε το μεγαλύτερο παιδί όταν αυτό δείχνει αγάπη προς το μωρό.

Ακόμα κι αν τα παιδιά σας δείχνουν να τα πηγαίνουν καλά μαζί, η εποπτεία είναι απαραίτητη. Μην αφήνετε το νεογέννητο μόνο του με το αδελφάκι του ή άλλο αγαπημένο πρόσωπο που να είναι μικρότερο από 12 ετών.

Πώς θα αντιδράσει το μεγαλύτερο παιδί αν με δει να θηλάζω το μωρό;

Αν σκοπεύετε να θηλάσετε το νεογέννητό σας, μπορεί να αναρωτιέστε πώς θα αντιδράσει το μεγαλύτερο παιδί σ’ αυτούς τους θηλασμούς ή πώς θα το κρατήσετε απασχολημένο την ώρα που εσείς θηλάζετε. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε.

Το μεγαλύτερο παιδί σας θα εκφράζει βέβαια μια περιέργεια και μπορεί να θελήσει να παραμείνει στο χώρο την πρώτη φορά που θα σας δει να θηλάζετε. Εξηγήστε του τι κάνετε και απαντήστε σε κάθε ερώτηση και απορία που μπορεί να έχει. Αν θηλάσατε και το μεγαλύτερο παιδί σας, εξηγήστε του ότι κάνατε το ίδιο ακριβώς πράγμα και μ’ αυτό όταν ήταν μωρό. Για να κρατήσετε το παιδί σας απασχολημένο όσο θηλάζετε βάλτε το να παίξει, ή να κάνει διάφορες εργασίες που έχετε φροντίσει από πριν. Μπορείτε επίσης να το βάλετε να παίξει μουσική ή να διαβάσει ένα μουσικό παιδικό βιβλίο. Αν το μεγαλύτερο παιδί σας σάς ζητήσει να θηλάσει κι αυτό, η απόφαση είναι δική σας. Τα πιο μεγάλα παιδιά βρίσκουν την εμπειρία κάπως παράξενη και γρήγορα χάνουν το ενδιαφέρον τους.

Πώς μπορώ να εξηγήσω μια ιατρική ανησυχία στο μεγαλύτερο παιδί μου;

Αν το νέο μωρό σας έχει προβλήματα υγείας, εξηγήστε στο μεγαλύτερο παιδί σας ότι το αδελφάκι του είναι άρρωστο και πως είστε ανήσυχοι. Αν το μωρό πρέπει να μείνει στο νοσοκομείο μετά τη γέννα, ρωτήστε για την πολιτική του νοσοκομείου στο θέμα της επίσκεψης των αδελφών του. Καλό είναι επίσης να πάρετε φωτογραφίες του μωρού και να τις δείξετε στο μεγαλύτερο παιδί σας. Λάβετε υπόψιν σας ότι αν δεν μιλάμε στο μεγαλύτερο παιδί για την ασθένεια ή την κατάσταση του μωρού, αυτό θα αισθανθεί ότι κάτι είναι λάθος. Αντί να κρατήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας στο σκοτάδι, δώστε του κάποιες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και κάντε το καλύτερο για να δείξετε ότι είστε εκεί και γι’ αυτό.

Ενα νέο αδελφάκι αναμφίβολα θα αλλάξει τη ζωή του μεγαλύτερου παιδιού σας. Καθώς το μεγαλύτερο παιδί σας προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, διαβεβαιώστε το ότι η αγάπη σας γι’ αυτό παραμένει το ίδιο δυνατή. Εξηγήστε στο μεγαλύτερο παιδί σας ότι τώρα έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει, αυτόν του μεγάλου αδελφού ή της μεγάλης αδελφής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει