Νέο τεστ σπέρματος μειώνει την ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων

Μια επεμβατική εξέταση που μπορεί να προβλέψει αν οι άνδρες με μηδενικό αριθμό σπερματοζωαρίων είναι σε θέση να γίνουν πατέρες μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ανέπτυξαν επιστήμονες στο Τορόντο.

Οι τρέχουσες μέθοδοι βασίζονται σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να διαπιστωθεί αν ένας άνδρας έχει βιώσιμο σπέρμα που μπορεί να ανακτηθεί για τη θεραπεία γονιμότητας.

Η έρευνα υποδεικνύει δύο βιοδείκτες που μπορούν να προσδιορίσουν ποιος θα ωφεληθεί από μια χειρουργική επέμβαση με τους επιστήμονες να θεωρούν «ενθαρρυντική» την εξέλιξη, που πάντως θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο μέχρι να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές.

Η ανδρική υπογονιμότητα είναι υπεύθυνη για περίπου το 50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας.

Οι άνδρες που δεν παράγουν σπέρμα μπορεί μερικές φορές να καταφέρουν να αποκτήσουν βιολογικό παιδί μέσα από θεραπεία γονιμότητας, εφόσον έχουν φυσιολογικό σπέρμα, που μπορεί να εξαχθεί χειρουργικά.

Αλλοι δεν θα είναι ποτέ σε θέση να τεκνοποιήσουν φυσιολογικά και πρέπει να χρησιμοποιήσουν σπέρμα δότη.

Με τη σημερινή τεχνολογία, ο μόνος τρόπος για να μάθει ένας άνδρας αν έχει βιώσιμο σπέρμα είναι να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση για να κοιτάξει για σπέρμα στους όρχεις.

Το νέο τεστ, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στον Καναδά, εντόπισε δύο βιοδείκτες στο σπέρμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλεφθεί αν η ανάκτηση του σπέρματος θα είναι επιτυχής.

Ο Δρ Κeith Jarvi του Ινστιτούτου Ερευνας Lunenfeld – Tanenbaum Research Institute, στο Τορόντο του Καναδά, δήλωσε .ότι το «Αγιο Δισκοπότηρο» της έρευνάς του ήταν να βρει έναν τρόπο για να βοηθήσει τους άνδρες να αποφεύγουν τις περιττές βιοψίες όρχεων.

Η συμβατική μέθοδος ήταν να εξεταστεί κατ’ αρχήν με ένα μικροσκόπιο αν υπάρχει σπέρμα και αν δεν βρισκόταν σπέρμα, να ληφθεί ιστός από τους όρχεις ενός άνδρα και να εξεταστεί με μικροσκόπιο. Οπως είναι σαφές πολλοί άνδρες δεν θα έμπαιναν καν σ’ αυτή τη διαδικασία. Επιπρόσθετα, οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι ακριβές και σε πολλούς απ΄ αυτούς δεν έφερναν θετικό αποτέλεσμα.

Ουσιαστικά τώρα, με τη νέα μέθοδο οι άνδρες θα είναι σε θέση να ξέρουν αν αξίζει τον κόπο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει