Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Ο εφιάλτης επέστρεψε για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, καθώς μία εβδομάδα μετά το μεγάλο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5:08 της Δευτέρας (3/2).

Λίγο αργότερα (5:16) σημειώθηκε και νέος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της νέας σεισμικής δόνησης εντοπίζεται βορειοδυτικά του Ληξουρίου, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι μετρήσεις του Ευρωμεσογειακού και του Αμερικανικού Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι σημαντικά διαφορετικές καθώς το πρώτο δίνει το σεισμό 6,1 Ρίχτερ και το δεύτερο 6,4 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ζάκυνθο που προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Δέκα τραυματίες, νέες ζημιές σε σπίτια και δρόμους

Από το νέο ισχυρό σεισμό, τραυματίστηκαν δέκα άτομα που μεταφέρθηκαν για πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Οι τραυματισμοί δεν ήταν σοβαροί και προκλήθηκαν κυρίως από πτώση αντικειμένων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο αφού τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Το Ληξούρι ήταν η πόλη που υπέστη τις περισσότερες ζημιές από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, με πολλά σπίτια να έχουν υποστεί νέες ρωγμές, ενώ κατέρρευσε και ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου.

Ζημιές υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο που συνδέει το Αργοστόλι με το Ληξούρι, ενώ υπήρξαν και νέες κατολισθήσεις.

Οι σεισμολόγοι συνέστησαν στους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά το νέο σεισμό, ακόμα κι αν δεν έχουν ζημιές, καθώς τα κτίρια είναι ιδιαίτερα καταπονημένα από τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου.

Διαφωνία σεισμολόγων για το αν είναι μετασεισμός ή νέος κύριος σεισμός

Φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου θεωρεί το νέο σεισμό ο καθηγητής Σεισμολογίας, Ακης Τσελέντης, ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός, που προέρχεται από διαφορετική σεισμική εστία του ίδιου ρήγματος, η οποία ενεργοποιήθηκε από τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο. Ημασταν επιφυλακτικοί από την αρχή, όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός, τώρα θα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Κλειστά έως την Τετάρτη τα σχολεία

Τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη (5/2) θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Κεφαλονιά, με τον αντιδήμαρχο Κεφαλονιάς, Ευάγγελο Κεκκάτο να ανακοινώνει πως θα γίνει νέος επανέλεγχος από αρμόδιους μηχανικούς του υπουργείου Παιδείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει