Νόμπελ Λογοτεχνίας: Ποιος Εκο και ποιος Μουρακάμι; Αλις Μονρό!

Εκπληξη αλλά και απογοήτευση προκάλεσε σε πολλούς λάτρεις της λογοτεχνίας η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας πως το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2013 θα απονεμηθεί στην Καναδή συγγραφέα, Αλις Μονρό.

Κι αυτό γιατί ως φαβορί φέρονταν ο Ιάπωνας Χαρούκι Νουρακάμι που έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια το αναγνωστικό κοινό με τα εκπληκτικά βιβλία του, ο Ιταλός σημειολόγος και φιλόσοφος Ουμπέρτο Εκο, ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ και η σταθερή αξία που ακούει στο όνομα Μίλαν Κούντερα.

Ομως, η Καναδή συγγραφέας τους… προσπέρασε όλους και πήρε το Νόμπελ με την Σουηδική Ακαδημία να αναφέρει στο σκεπτικό της ότι είναι «δεξιοτέχνης του σύγχρονου διηγήματος». Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως είναι μόλις η δέκατη γυναίκα συγγραφέας που κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Μονρό, γεννημένη το 1931 στο Οντάριο του Καναδά έγραψε το πρώτο της διήγημα («Οι διαστάσεις της σκιάς») το 1950, ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο. Η περιοχή όπου γεννήθηκε και έζησε είναι και αυτή που αποτελεί το χώρο στο μεγαλύτερο μέρος του έργου της, το οποίο μετουσιώνει ένα λογοτεχνικό είδος που είναι γνωστό ως Γκόθικ Στυλ του Νότιου Οντάριο Γκόθικ.

H Moνρό δήλωσε ενθουσιασμένη αλλά και έκπληκτη μόλις έμαθε την τιμή που της έγινε από την Σουηδική Ακαδημία. Δήλωσε ότι κοιμόταν (λόγω της διαφοράς ώρας) και το έμαθε από την κόρη της που την ξύπνησε και της το ανακοίνωσε, ενώ η ίδια δεν γνώριζε καν πως βρίσκεται μέσα στη λίστα των υποψηφίων.

Οι Καναδοί έχουν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση το έργο της και συχνά αναφέρουν πως η Μονρό είναι ο δικός τους Τσέχοφ. Τον Ιούλιο του 2013 η Μονρό ανακοίνωσε πως σταματά τη συγγραφή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει