Nόσος του Crohn: Aίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η νόσος του Crohn είναι μια κατάσταση που ερεθίζει το έντερο. Ανήκει στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και παρουσιάζει ομοιότητες με την ελκώδη κολίτιδα, ενώ πολλές φορές συγχέεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Δεν είναι, όμως, η ίδια κατάσταση. Η συνθήκη αυτή είναι μια φλεγμονώδης νόσος που υποδεικνύει πως η μόλυνση είναι παρούσα οπουδήποτε από την κορυφή του οισοφάγου έως το ορθό, ενώ το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου περιορίζεται στα έντερα και το κόλον, χωρίς όμως την ερυθρότητα και το οίδημα που υπάρχουν στη νόσο του Crohn.

Η νόσος του Crohn τείνει να κάνει την εμφάνισή της σε άτομα 16 έως 30 ετών αν και μπορεί τα συμπτώματά της να εμφανιστούν και σε παιδιά. Επίσης, ιδιαίτερα ευαίσθητες στη νόσο είναι οι γυναίκες αν και ο λόγος είναι ασαφής. Η ασθένεια μπορεί επίσης να φουντώσει ξανά σε κάποια ηλικιακή περίοδο των ατόμων, συνηθέστερα σε συνδυασμό με άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με την ηλικία.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, αρχίζουν να αναδύονται διάφορα συμπτώματα. Το κύριο σύμπτωμα είναι η φθορά και η νέκρωση του ιστού του εντέρου που συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να γίνει εκτομή του εντέρου.

Η πραγματική αιτία της νόσου του Crohn παραμένει ένα μυστήριο, αλλά πολλοί ερευνητές υποπτεύονται ότι είναι μια αντίδραση σε έναν ιό ή μία χρόνια πάθηση, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Γι’ αυτό και θεωρείται μια αυτοάνοση νόσος, δηλαδή θεωρείται πως το ίδιο το σώμα δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τις εξάρσεις της.

Τα συμπτώματα

Οι πάσχοντες συχνά έχουν επώδυνες κοιλιακές κράμπες, συχνές κινήσεις του εντέρου, διάρροια και γενική κόπωση. Αν και το άγχος δεν θεωρείται έναυσμα της νόσου, η συσσώρευση των συμπτωμάτων της νόσου μπορεί να προκαλέσει από την πλευρά της κοινωνικό άγχος και στρες.

Μπορεί να παρατηρηθεί πόνος στην περιοχή του εντέρου, παραγωγή βλέννας και κόπρανα με αίμα και πύον. Γενικά τα συμπτώματα αυτά υποδεικνύουν ότι η νόσος του Crohn επηρεάζει το λεπτό έντερο. Οι περιοχές του νοσούντος εντέρου μπορεί να εναλλάσσονται με υγιείς περιοχές του εντέρου. Οταν η ασθένεια είναι αρκετά σοβαρή, χρειάζεται η χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί ο παθολογικός ιστός.

kron
Oταν η νόσος του Crohn είναι σοβαρή, απαιτείται χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να αφαιρεθεί ο κατεστραμμένος εντερικός ιστός

Η νόσος του Crohn μπορεί να βρεθεί σε ύφεση για ένα χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι μπορεί για λίγο καιρό να μην έχουν συμπτώματα και στη συνέχεια να αρχίσουν και πάλι να βιώνουν εκφύλιση του εντερικού ιστού. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της περιόδου ύφεσης, αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξει υποτροπή της νόσου. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με νόσο του Crohn, έχουν κάνει μία τουλάχιστον χειρουργική επέμβαση στη ζωή τους για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ υπάρχουν και άλλοι που έχουν κάνει πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της νόσου σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οταν η νόσος είναι ενεργή μπορεί να σημειωθούν και κάποια άλλα λιγότερο συχνά συμπτώματα. Το δέρμα γύρω από το πρωκτό μπορεί να παρουσιάσει φλεγμονή, να είναι ερεθισμένο και επιρρεπές στην ανάπτυξη αιμορροΐδων. Επιπλέον, οι άνθρωποι μπορεί να αποκτήσουν εξογκώματα στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό με κόκκινο, μπλε ή μωβ χρώμα. Αυτά μπορεί να προκαλούν ερεθισμό και δυσφορία.

Πολλοί άνθρωποι με νόσο του Crohn, επίσης, φαίνεται πως είναι πιο επιρρεπείς σε αλλεργίες σε τρόφιμα και γύρη και μπορεί ακόμα να έχουν άσθμα. Πριν η νόσος γίνει ενεργή, οι άνθρωποι που επηρεάζονται απ’ αυτήν μπορεί να αναπτύξουν ιστορικό αλλοιώσεων του στόματος, αρθρίτιδας και οφθαλμικών μολύνσεων. Επιπλέον μπορεί να παρουσιάσουν ελαφρά πληκτροδακτυλία (τα νύχια είναι στρογγυλεμένα στην κορυφή και κυρτώνουν προς τα κάτω), κάτι που κάνει τις άκρες των δακτύλων να εμφανίζονται δυσανάλογα μεγαλύτερες από το συνολικό μέγεθος των δακτύλων.

Ενα τεστ αίματος μπορεί, επίσης, να δείξει ότι το ήπαρ δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί στα άτομα χωρίς τη νόσο. Επιπλέον, οι πάσχοντες έχουν χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση σε κοινούς ιούς. Είναι πιο ευαίσθητοι στις μολύνσεις, λόγω του ότι καταστέλλεται το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Επίσης, είναι πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο στα έντερα, μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου για τα άτομα χωρίς τη νόσο.

Αντιμετώπιση

Μερικές μελέτες υποστηρίζουν πως η χειρουργική επέμβαση μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο και να προκαλέσει μια περίπλοκη πορεία της και είναι γεγονός πως αρκετοί άνθρωποι μετά την επέμβαση βιώνουν χειρότερα συμπτώματα απ’ ό,τι βίωναν πριν την επέμβαση. Είναι δύσκολο να πει κανείς αν αυτό συμβαίνει επειδή η ίδια η ασθένεια επιδεινώνεται, απαιτώντας τη χειρουργική επέμβαση ή αν το ίδιο το χειρουργείο περιπλέκει την ασθένεια.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn, αν και υπάρχουν μια σειρά από έρευνες που εργάζονται σ’ αυτόν τον τομέα.

Τα σχέδια θεραπείας περιλαμβάνουν συχνά μια αλλαγή στη διατροφή και αύξηση της άσκησης. Η νόσος του Crohn είναι γνωστό ότι έχει κυκλική πορεία με ύφεση και εξάρσεις. Κατά τη διάρκεια των εξάρσεων τα τμήματα του εντερικού τοίχους παρουσιάζουν φλεγμονή σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να γίνει οδυνηρή η αφόδευση.

Η νόσος του Crohn θεωρείται χρόνια που σημαίνει πως θα υπάρχει για όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Τα συμπτώματα, ωστόσο, μπορούν να περιπλέξουν άλλες ιατρικές παθήσεις. Είναι πολύ σημαντικό για ένα άτομο με νόσο του Crohn να παραμένει ενυδατωμένο, προκειμένου να αποφευχθεί μια συνολική απώλεια των υγρών του σώματος, ιδιαίτερα τις περιόδους των εξάρσεων, οπότε υπάρχει και η διάρροια. Μερικοί άνθρωποι με την ασθένεια, υποφέρουν επίσης από ινομυαλγία και άλλες συνθήκες, γι’ αυτό και θα πρέπει να εφαρμόζεται ένας συνδυασμός σωστής ξεκούρασης και άσκησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει