Ο απλός (αλλά ιδιοφυής) τρόπος να φάτε λιγότερο

Γνωρίζετε γιατί προτρέπουμε τα παιδιά να φάνε όλο το φαγητό που υπάρχει στο πιάτο τους; Αφενός επειδή θέλουμε να αναπτυχθούν σωστά και να πάρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή τους.

Αφετέρου επειδή το ίδιο κάνουμε κι εμείς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων, δεν πρόκειται να βάλουν κάτω το μαχαίρι και το πιρούνι αν δεν αδειάσει όλο το πιάτο που έχουν μπροστά τους. Κι αυτό είναι κάτι που ισχύει για τους ενήλικες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell.

Οι ερευνητές σημείωσαν τα ευρήματά τους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να κάνουν καλύτερες επιλογές.

«Εάν το βάλετε στο πιάτο σας, θα το βάλετε και στο στομάχι σας», αναφέρει ο ερευνητής Brian Wansink, διευθυντής του Eργαστηρίου Συμπεριφοράς Καταναλωτών του Πανεπιστημίου Cornell και προσθέτει:

«Απλά γνωρίζοντας ότι είναι παραπάνω από πιθανό να καταναλώσετε σχεδόν όλα όσα θα σερβίρετε στον εαυτό σας, μπορείτε να είστε πιο προσεκτικοί με το μέγεθος της μερίδας σας».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό International Journal of Obesity.

Οι ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 1.200 γεύματα σε οκτώ διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ταϊβάν, της Κορέας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Παρά τις διαφορές ως προς το φύλο και τη γεωγραφία, το αποτέλεσμα μετά από κάθε γεύμα ήταν σχεδόν πάντα ένα καθαρό πιάτο. Ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου το 92% του φαγητού που βρίσκεται στο πιάτο του.

«Ενας λόγος που τελειώνουμε το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού που έχει σερβιριστεί στο πιάτο μας, είναι επειδή είμαστε σίγουροι για το πόσο πολύ το επιθυμούσαμε. Κι αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα αφήσουμε ένα τμήμα του στο πιάτο, ενώ μπορούμε να το φάμε. Επομένως, επειδή δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό, η μόνη λύση για να χάσουμε βάρος είναι να βάλουμε στο πιάτο μικρότερη μερίδα», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Katherine Abowd Johnson.

Παρά το γεγονός ότι οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να καθαρίσουν το πιάτο τους, δεν ισχύει το ίδιο για τα παιδιά. Μετά την ανάλυση 326 συμμετεχόντων κάτω των 18 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το μέσο παιδί τρώει μόνο το 59% της ποσότητας του φαγητού που έχει στο πιάτο του.

«Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα παιδιά είναι λιγότερο σίγουρα για το αν ήθελαν το συγκεκριμένο φαγητό», λέει ο Wansink και προσθέτει: «Αυτό συνιστά καλή είδηση, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς απογοητεύονται αν τα παιδιά τους δεν καθαρίσουν το πιάτο τους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει