Ο εγκέφαλος βλέπει τα μαθηματικά ως ομορφιά

Οι τομογραφίες του εγκεφάλου που δείχνουν μια σύνθετη σειρά από αριθμούς και γράμματα σε μαθηματικούς τύπους μπορεί να προκαλέσουν την ίδια αίσθηση ομορφιάς που προκαλούν τα καλλιτεχνικά αριστουργήματα.

Μαθηματικοί από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου έδειξαν σε έναν σκάνερ «όμορφες» και «άσχημες» μαθηματικές εξισώσεις και διαπίστωσαν πως ενεργοποιήθηκαν τα ίδια συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για να εκτιμήσουν την τέχνη ή τις μεγάλες μουσικές συνθέσεις, μόλις o εγκέφαλος «είδε» τις «όμορφες» εξισώσεις.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει μια νευροβιολογική βάση για την ομορφιά.

Το θεώρημα του Οϊλερ (Euler) ή το Πυθαγόρειο θεώρημα σπάνια αναφέρονται ως έργα ίδιας ομορφιάς με το καλύτερο έργο του Μότσαρτ, του Σαίξπηρ ή του Βαν Γκογκ, όμως αυτό δεν ισχύει για τον εγκέφαλο που τα κατατάσσει στην ίδια κατηγορία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, μοιάζουν απροσδόκητα, όμως δεν ήταν τέτοια για τους επιστήμονες μαθηματικούς που έτσι κι αλλιώς βρίσκουν μεγάλη ομορφιά στην επιστήμη τους.

«Ενας μεγάλος αριθμός περιοχών του εγκεφάλου εμπλέκεται στην προβολή των εξισώσεων, αλλά όταν μία απ’ αυτές βαθμολογείται ως όμορφη, ενεργοποιεί τον συναισθηματικό εγκέφαλο, τον μέσο προμετωπιαίο φλοιό, που λειτουργεί σα να κοιτάζει έναν σπουδαίο πίνακα ή σα να ακούει ένα κορυφαίο κομμάτι μουσικής», λέει ο καθηγητής Semir Zeki, ένας από τους ερευνητές.

Οσο πιο ψηλά βαθμολογεί ο εγκέφαλος την εξίσωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση της δραστηριότητας που ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας.

«Η νευροεπιστήμη δεν μπορεί να καθορίσει τι είναι η ομορφιά, αλλά αν βρίσκετε κάτι όμορφο, τότε ο μεσαίος προμετωπιαίος φλοιός του ενεργοποιείται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βρει την ομορφιά οπουδήποτε», αναφέρει ο καθηγητής.

Βέβαια, σε ένα μη εκπαιδευμένο μάτι δεν υπάρχει πολλή ομορφιά στο θεώρημα του Euler, αλλά όταν τον μελετούν οι μαθηματικοί, βρίσκουν μεγάλη ομορφιά σ’ αυτόν.

euler

Για τον καθηγητή David Percy, από το Ινστιτούτο Μαθηματικών και Εφαρμογών, είναι ένα από τα ωραιότερα πράγματα που μπορεί να δει: «Είναι πραγματικά κλασικό και δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα καλύτερο απ’ αυτό. Περιλαμβάνει τις πέντε πιο σημαντικές μαθηματικές σταθερές (0, 1, e, π, i) και τις πιο βασικές αριθμητικές πράξεις. Δεδομένου ότι το e, τo i και το π (3,14) είναι απίστευτα περίπλοκα και φαινομενικά άσχετα με τους αριθμούς, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι συνδέονται μεταξύ τους μ’ αυτόν τον συνοπτικό τύπο. Στην αρχή δεν συνειδητοποιείς τις συνέπειες, είναι σαν μια σταδιακή επίδραση, ίσως όπως όταν ακούς ένα μουσικό κομμάτι, αλλά ξαφνικά κορυφώνεται και γίνεται εκπληκτικό, ευθύς μόλις συνειδητοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητές του. Η ομορφιά είναι μια πηγή έμπνευσης και δίνει τον ενθουσιασμό σε κάποιον για να μάθει πράγματα», αναφέρει.

Ο καθηγητής τόνισε πως η ομορφιά των μαθηματικών δεν φαίνεται στα σχολεία κι όμως αν διδαχθούν με τον σωστό τρόπο οι μαθητές μπορούν να μάθουν καταπληκτικά πράγματα απ’ αυτά και να αισθανθούν το ίδιο όμορφα όπως όταν ακούνε ένα όμορφο μουσικό κομμάτι.

Πλέον, υπάρχει απόδειξη γι’ αυτό που προέρχεται από ένα από τα πιο σημαντικά και σίγουρα πιο αξιόπιστα ανθρώπινα όργανα: Τον εγκέφαλο…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει