Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος για τη διάγνωση της γρίπης

Από τον ΕΟΠΥΥ θα πληρώνεται πλέον το κόστος για την διάγνωση του ιού της γρίπης μετά από απόφαση του υπουργού Υγείας.

Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα, το κόστος της ειδικής εξέτασης για την ανίχνευση του ιού Η1Ν1 το πλήρωναν οι ασθενείς από την τσέπη τους. Χθες, ο Ανδρέας Ξανθός έδωσε εντολή στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το κόστος αυτό για όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας να το αναλάβει ο Οργανισμός.

Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδότησε με το ποσό των 35.000 ευρώ τα διαπιστευμένα Κέντρα Αναφοράς για τη Γρίπη (ΠΑΣΤΕΡ, Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Αναφοράς Β. Ελλάδος), έτσι ώστε από σήμερα να καλύπτεται το κόστος του τεστ ανίχνευσης για τον ιό Η1Ν1 για τα σοβαρά περιστατικά γρίπης και για όσους νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προασπίσει τη δημόσια υγεία και να διορθώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος που είχαν ως συνέπεια την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών που απευθύνονταν στο ΕΣΥ», αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Η Ελλάδα είχε μείνει ακάλυπτη στο θέμα αυτό, καθώς έχει λήξει (2013-2015) το κονδύλι από το κοινοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο χρηματοδοτούσε την επιδημιολογική επιτήρηση ύψους 177.000 ευρώ. Δηλαδή, με δυο λόγια, για λιγότερο από 200.000 ευρώ η χώρα έμεινε ακάλυπτη αυτή την στιγμή, έκθετη σε θέματα δημόσιας υγείας, μεσούσης της χειμερινής περιόδου, όπου η εποχική γρίπη είναι στο ζενίθ και με έναν επιθετικό ιό, όπως εκτιμά η επιστημονική κοινότητα και όπως διαπιστώνουν καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές στις ΜΕΘ, βλέποντας ήδη 93 άτομα να έχουν νοσηλευθεί μέχρι σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει