Ο χαμένος ύπνος οδηγεί σε απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων

Η απώλεια του ύπνου μπορεί να είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, καθώς προκαλεί μόνιμη απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Neuroscience, σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, η παρατεταμένη έλλειψη ύπνου οδήγησε περίπου το 25% ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου σε θάνατο.

Αν το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους, τότε είναι ενδεχομένως μάταιο να καλυφθεί η διαφορά του χαμένου μας ύπνου, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες, που ελπίζουν να καταφέρουν μια μέρα να αναπτύξουν ένα φάρμακο για την προστασία του εγκεφάλου από τις παρενέργειες των χαμένων ωρών ύπνου.

Στη διάρκεια της μελέτης οι επιστήμονες κράτησαν ξύπνια τα ποντίκια εργαστηρίου, έτσι ώστε να αναπαραχθεί το είδος της απώλειας του ύπνου των σύγχρονων ανθρώπων που δουλεύουν βάρδιες ή μένουν πολλές ώρες στο γραφείο.

Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα που εμπλέκονται στη διατήρηση του εγκεφάλου σε εγρήγορση. Μετά από αρκετές ημέρες ύπνου παρόμοιες με εκείνες που ακολουθούνται από τους εργαζόμενους τη νύχτα (τρεις ημέρες νυχτερινή βάρδια με μόνο τέσσερις με πέντε ώρες ύπνου σε 24 ώρες) τα ποντίκια έχασαν το 25% των εγκεφαλικών κυττάρων σε ένα μέρος του εγκεφαλικού στελέχους.

Οι ερευνητές λένε πως αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων, αλλά προσθέτουν ότι μένει ακόμα να μάθουν αν και οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά διατρέχουν επίσης κίνδυνο μόνιμης βλάβης.

«Τώρα έχουμε αποδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη ζημιά. Μπορεί να συμβαίνει μόνο στα ζώα, αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης μάς υποδεικνύουν ότι πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά και τον άνθρωπο», λέει η Sigrid Veasey, καθηγήτρια της Νευροβιολογίας.

Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστούν οι εγκέφαλοι των εργαζόμενων σε βάρδιες μετά το θάνατό τους για τυχόν ενδείξεις απώλειας εγκεφαλικών κυττάρων.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα οι επιστήμονες θέλουν να αναπτύξουν ένα φάρμακο που θα αυξάνει τα φυσικά χημικά που εμπλέκονται στην αποκατάσταση του ύπνου, προκειμένου να προστατεύονται τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η έρευνα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος του χαμένου ύπνου και κατά συνέπεια στη βελτίωση της ανθρώπινης ευεξίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει