Ο κοροναϊός επιβιώνει ακόμα και 9 ώρες πάνω στο ανθρώπινο δέρμα

Μια νέα μελέτη έρχεται να σκιαγραφήσει μια πιο ζοφερή εικόνα για την ικανότητα του κοροναϊού να ζει στο ανθρώπινο δέρμα.

Σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές ανέμειξαν δείγματα κοροναϊού και γρίπης με ανθρώπινο δέρμα που πήραν από νεκροψίες και βρήκαν πως ο ιός της γρίπης επιβιώνει για λιγότερο από 2 ώρες, ενώ ο κοροναϊός ζει ακόμα και 9 ώρες.

Το θετικό της μελέτης είναι πως και οι δύο ιοί αδρανοποιούνται εντός 15 δευτερολέπτων από αντισηπτικό χεριών που περιέχει 80% αλκοόλη.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως η μελέτη τους υποδεικνύει τους αυξημένους κινδύνους που έχει ο SARS-CoV-2 για μόλυνση από επαφή, επισημαίνοντας ξανά τη σημασία του σωστού πλυσίματος των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Η ομάδα των Ιαπώνων ερευνητών λέει ακόμα πως ο μεγάλος χρόνος επιβίωσης του κοροναϊού στο ανθρώπινο δέρμα πρέπει να απασχολήσει τις υγειονομικές αρχές, ώστε να αναπτυχθούν μέθοδοι για την αποτροπή της μετάδοσης από επαφή.

Για τις ανάγκες των πειραμάτων της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Clinical Infectious Diseases», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανθρώπινο δέρμα από νεκροψίες που είχαν γίνει εντός 24 ωρών, ώστε να αποφύγουν να μολύνουν υγιείς εθελοντές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει