Ο κοροναϊός «κρύβεται» στην καρδιά ασθενών, ακόμη και μετά τον θάνατό τους

Στην καρδιά των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19 «κρύβεται» ο κοροναϊός, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Modern Pathology.

Η έρευνα ρίχνει φως στο πώς η Covid-19 καταστρέφει την ανθρώπινη καρδιά και αναζητά θεραπείες που μπορούν να αναχαιτίσουν την κατάσταση.

Οι ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι, στα τρία τέταρτα των ατόμων που χάνουν της ζωής από επιπλοκές λόγω Covid, ο κοροναϊός «φωλιάζει» μέσα στον καρδιακό μυ.

Επίσης, από την ανάλυση προκύπτει ότι τα άτομα αυτά είναι πιο πιθανό, συγκριτικά με τους ασθενείς που η καρδιά τους έχει μείνει ανέπαφη από τον SARS-CoV-2, να έχουν καρδιακές αρρυθμίες προτού πεθάνουν.

Οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει από την αρχή της πανδημίας ότι οι ασθενείς με Covid-19 είχαν καρδιακές βλάβες, όπως αυξημένα επίπεδα τροπονίνης ή φλεγμονές στον «σάκο» που περιβάλλει την καρδιά, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εντοπίσουν το κατά πόσο η βλάβη οφειλόταν σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην αρρώστια.

Ο δρ Τζέιμς Στόουν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν περίπου 100 τμήματα καρδιακού ιστού, περισσότερα από 20 δείγματα από κάθε έναν από τους 41 ασθενείς που είχαν εστιάσει. Ο κοροναϊός «κρυβόταν» στις καρδιές 30 ασθενών, όσων είχαν υποστεί κολπική μαρμαρυγή.

Παραμένει ασαφές αν ο ιός επιτίθεται απευθείας στην καρδιά, με τους επιστήμονες να εικάζουν ότι ο SARS-CoV-2 έχει πιθανόν εισβάλλει αρχικά σε άλλο σημείο του σώματος και εν συνεχεία έχει «ταξιδέψει» ως την καρδιά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει