Ο Marlboro Man πέθανε από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Απεικόνιζε την τραχιά δύση και κατάφερε να μετατρέψει ένα πακέτο τσιγάρα με φίλτρο στο πιο δημοφιλές εμπορικό σήμα στον κόσμο. Ο Marlboro Man, Εric Lawson πέθανε σε ηλικία 72 ετών από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Ο ηθοποιός με τα αδρά χαρακτηριστικά ανέβαινε στο άλογο και το οδηγούσε στις ανοιχτές εκτάσεις των Νοτιοδυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ, από το Τέξας και το Κολοράντο μέχρι την Αριζόνα, ή όπου αλλού τον έστελνε η Phillip Morris, για να αντιπροσωπεύσει την τέλεια εικόνα του Αμερικανού καουμπόι. Και πραγματικά ο Lawson κάπνιζε τα τσιγάρα που διαφήμιζε, φτάνοντας μέχρι και τα τρία πακέτα την ημέρα.

Ο Lawson κάπνιζε ακόμα το 2006, όταν διαγνώστηκε με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Πέθανε από την ασθένεια στο σπίτι του στο San Luis Obispo, στις 10 Ιανουαρίου, σε ηλικία 72 ετών.

Για τρία χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Lawson αποτέλεσε ένα από τα πιο εμβληματικά στοιχεία, τόσο στη διαφήμιση όσο και στη λαϊκή κουλτούρα.

Τα τελευταία χρόνια ο Lawson μίλησε πολύ και συχνά για τους κινδύνους του καπνίσματος για λογαριασμό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, πολύ πριν καταφέρει ο ίδιος να κόψει το τσιγάρο.

«Προσπάθησε να μιλήσει με τα παιδιά, λέγοντάς τους να μην αρχίσουν να καπνίζουν. Ηξερε ήδη ότι τον ίδιο το τσιγάρο τον είχε πάρει από κάτω», είπε η σύζυγός του, Susan Lawson μιλώντας στο Associated Press.

Δεν είναι γνωστό με σαφήνεια, πόσοι ακριβώς «μάτσο» τύποι χρησιμοποιήθηκαν από την εταιρεία για τη διαφήμιση του Marlboro Man, καθώς ο Lawson υπήρξε ένας από τους δεκάδες, ήταν ωστόσο ο πιο εμβληματικός.

Η σύζυγός του δήλωσε ότι ο Lawson διατηρούσε φιλία με κάποιους από τους άλλους, συμπεριλαμβανομένου του Wayne McLaren, πρώην αναβάτη ροντέο, ο οποίος πέθανε το 1992 από καρκίνο του πνεύμονα και κατηγόρησε για την ασθένειά του το κάπνισμα.

Οπως ο Lawson, έτσι και ο McLaren πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, κάνοντας δηλώσεις κατά του καπνίσματος. Το ίδιο έκανε και ένας ακόμα Marlboro Man, o David McLean, ο οποίος πέθανε το 1995 σε ηλικία 73 ετών, από καρκίνο του πνεύμονα και απέδωσε επίσης στο κάπνισμα την ασθένειά του.

Ως Marlboro Μan, ο Lawson, όπως και οι υπόλοιποι, βοήθησαν την εταιρεία να μετατρέψει ένα εμπορικό σήμα που κάποτε ήταν γνωστό στην αγορά ως ένα ελαφρύ τσιγάρο για γυναίκες, στο απόλυτο σύμβολο του αμερικανικού ανδρισμού.

Δεν ήταν ο κάθε Marlboro Man καουμπόι, υπήρξαν ακόμα πιλότοι, κυνηγοί, ανυψωτές βάρους, ανθρακωρύχοι και άλλοι «macho» χαρακτήρες, όμως οι καουμπόηδες ήταν σαφώς οι πιο δημοφιλείς, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνταν πιο συχνά από τους υπόλοιπους.

Το πιο ισχυρό -και σύμφωνα με άλλους το πιο μισητό…- σήμα μάρκας του 20ού αιώνα, ο Marlboro Man συνέβαλε στην εγκαθίδρυση της Marlboro ως της πιο επιτυχημένης εταιρείας τσιγάρων στον κόσμο, το 1999.

Ενας λόγος της επιτυχίας ήταν πως το διαφημιστικό πρακτορείο της Phillip Morris έκανε μεγάλες προσπάθειες να εντοπίσει πραγματικούς καουμπόηδες, που όχι μόνο είχαν τραχύ ύφος, αλλά μπορούσαν να καβαλικέψουν εύκολα το άλογο και να ρίχνουν λάσο, γι’ αυτό και γίνονταν οντισιόν για να πάρει κάποιος το ρόλο.

marboro

Οταν ο Lawson πήρε τη δουλειά, το 1978, η διαφήμιση των τσιγάρων είχε πια απαγορευτεί στην αμερικανική τηλεόραση κι έτσι εμφανίστηκε μόνο σε έντυπη μορφή και σε πινακίδες διαφημίσεων. Εγινε μάλιστα και εξώφυλλο στο Time με τη σύζυγό του να διατηρεί από τότε ως ενθύμιο εκείνο το τεύχος του περιοδικού.

Οι διαφημίσεις γυρίζονταν ως επί το πλείστον στην άγρια Δύση για να τονίζουν ότι ο Μarlboro Man είναι ένας πραγματικός καουμπόι και όχι ένας λαπάς που καπνίζει τη συγκεκριμένη μάρκα.

Ο Lawson ήταν ιδανικός για το ρόλο, καθώς είχε εμφανιστεί σε τέτοιου είδους ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, όπως τα «The Shooter», «Walker», «Texas Ranger», «Tall Tale» και «Bonanza».

Αργότερα έγινε εξίσου ιδανικό πρότυπο για την αντικαπνιστική του δράση, καθώς έκανε πολλές ομιλίες προσπαθώντας να κρατήσει τον κόσμο μακριά από το κάπνισμα, επισημαίνοντας τι έκανε στον ίδιο.

Ο Lawson άφησε έξι παιδιά, 18 εγγόνια και 11 δισέγγονα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει