Ο μύθος της υπερβολικής τεστοστερόνης

Θα μπορούσαν συμπεριφορές όπως η επιθετική σεξουαλικότητα, η ανάγκη για την εξουσία, η ευμεταβλητότητα και η ανταγωνιστικότητα να είναι τα συμπτώματα της υψηλής τεστοστερόνης;

Μπορούμε να αποδώσουμε στην υπερβολική τεστοστερόνη την κακή συμπεριφορά των ανδρών;

Πολλοί είναι οι γιατροί που διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να συνδέουν συγκεκριμένη ανδρική συμπεριφορά με την υπερβολική τεστοστερόνη.

Γνωστή ως «ανδρική ορμόνη, η τεστοστερόνη παράγεται κυρίως από τους όρχεις. Αρχίζοντας γύρω στην ηλικία των 30, τα επίπεδα τεστοστερόνης αρχίζουν να μειώνονται φυσιολογικά και η μείωση συνεχίζεται καθώς ο άνδρας μεγαλώνει οδηγώντας μερικές φορές στα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης, όπως η καταθλιπτική διάθεση, η μειωμένη σεξουαλική ορμή, η στυτική δυσλειτουργία και οι δυσκολίες με τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Ωστόσο, η υψηλή τεστοστερόνη δεν είναι σαν την χαμηλή τεστοστερόνη και οι εξετάσεις για την υψηλή τεστοστερόνη είναι σπάνιες αφού δεν αποτελεί μια κλινική κατάσταση.

Πότε θα μπορούσαν οι άνδρες να έχουν περίσσεια τεστοστερόνη

Οταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, υπάρχουν υποκείμενες καταστάσεις που θα πρέπει να αποκλειστούν. Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι ο υπερθυρεοειδισμός, όγκος στα επινεφρίδια ή τους όρχεις και η πρώιμη εφηβεία.

Οι ιατρικές παθήσεις που προκαλούν υπερβολική τεστοστερόνη είναι σπάνιες. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τα συμπτώματα της κατάχρησης αναβολικών στεροειδών με τα συμπτώματα της υψηλής τεστοστερόνης. Τα αναβολικά στεροειδή, τα οποία μερικές φορές χρησιμοποιούν οι αθλητές και οι μπόντι μπίλντερς είναι συνθετικές παραλλαγές της τεστοστερόνης. Μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά και τη διάθεση που περιλαμβάνουν την οργή, την παράνοια, ευερεθιστότητα, και την κακή κρίση.

Συμπτώματα υψηλής τεστοστερόνης από τη θεραπεία της τεστοστερόνης

Μέχρι στιγμής η πιο κοινή αιτία της υπερβολικής τεστοστερόνης είναι η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης. Οι παρενέργειες από αυτού του είδους τη θεραπεία περιλαμβάνουν:

* Ακμή ή λιπαρό δέρμα

* Διόγκωση του προστάτη

* Διεύρυνση του στήθους

* Επιδείνωση της άπνοιας του ύπνου (δυσκολία στην αναπνοή, κατά τη διάρκεια του ύπνου)

* Κατακράτηση υγρών

* Μείωση του μεγέθους των όρχεων

* Μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων

* Αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Ο λόγος που βλέπετε συμπτώματα όπως συρρικνωμένους όρχεις και διεύρυνση του στήθους είναι επειδή μεγάλο μέρος από το περίσσευμα της τεστοστερόνης μετατρέπεται στη γυναικεία ορμόνη, τα οιστρογόνα.

Ενας τρόπος για να αποφευχθεί η υπερβολική τεστοστερόνη είναι να αποφευχθεί η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, εκτός αν τη χρειάζεστε πραγματικά.

Αν η χαμηλή τεστοστερόνη είναι η πρώτη ανησυχία σας, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν. Οι αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση, ιδίως ο περιορισμός της ζάχαρης μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της χαμηλής τεστοστερόνης. Η προπόνηση δύναμης, η μείωση του στρες, και η βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D μπορούν επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικές κινήσεις στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης με φυσικό τρόπο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει