Κοροναϊός: Ο ΠΟΥ ζητά πλήρη στοιχεία από τη Merck για το χάπι κατά της Covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει πλήρη κλινικά στοιχεία για το αντιιικό φάρμακο που έχει παρασκευάσει η Merck & Co Inc για την θεραπεία ασθενών με ήπια ως μέτρια συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο κοροναϊός.

Aυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του οργανισμού, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας ότι υπέβαλε αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ.

Επισημαίνεται πως αν το εν λόγω σκεύασμα λάβει έγκριση, θα είναι το πρώτο αδειοδοτημένο αντιιικό φάρμακο για την Covid-19 το οποίο λαμβάνεται από το στόμα.

«Πράγματι αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Θα πρέπει να δούμε τα πλήρη στοιχεία γι’ αυτό. Αν είναι αλήθεια, τότε αυτό είναι άλλο ένα όπλο στην μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ σε ερώτηση που δέχθηκε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη για το φάρμακο αυτό.

To molnupiravir, το αντιιικό χάπι της Merck, μείωσε κατά 50% το ποσοστό νοσηλείας και θανάτου από την Covid-19 σε δοκιμή που έγινε σε ασθενείς με ήπια ως μέτρια συμπτώματα της νόσου, οι οποίοι εμφάνιζαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για τη νόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτόν τον μήνα.

Η Merck αναμένει να παράγει 10 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα έως το τέλος του 2021, ενώ περισσότερα αναμένεται να παραχθούν το 2022, σύμφωνα με την εταιρεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει