Ο χυμός παντζαριού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Νέα επιστημονική έρευνα έδειξε πως ο χυμός παντζαριού, βοηθά τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ένα συμπλήρωμα διατροφής φτιαγμένο από χυμό παντζαριού χορηγήθηκε καθημερινά για δώδεκα εβδομάδες σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση της αρτηριακής τους πίεσης, αλλά και η βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Συγκεκριμένα, μπόρεσαν να περπατήσουν 30 μέτρα πιο μακριά, μέσα σε έξι λεπτά.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 81 άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και αρτηριακή πίεση, μεγαλύτερη των  130 mmHg. Τα αποτελέσματά της έδειξαν, πως όσοι έλαβαν το πλούσιο σε νιτρικά άλατα συμπλήρωμα παρουσίασαν μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,5 mmHg, σε σύγκριση με όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων. Σε παγκόσμια κλίμακα, επηρεάζει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή και περιορισμό της ικανότητας τους για σωματική δραστηριότητα. Παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

την έρευνα, εξετάστηκαν τα οφέλη της λήψης συμπληρώματος χυμού παντζαριού, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Ο χυμός παντζαριού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα (70 ml συμπυκνωμένου χυμού με 400 mg νιτρικών αλάτων) έναντι ενός εικονικού χυμού παντζαριού, έχει την ίδια γεύση αλλά έχουν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα.

Υπάρχουν ενδείξεις πως ο χυμός παντζαριού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές για τη βελτίωση της απόδοσής τους, ενώ κάποιες βραχυπρόθεσμες μελέτες εντόπισαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα νιτρικών αλάτων στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου, που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.

Ο χυμός παντζάρι είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος. Εάν είστε σε αναπαραγωγική ηλικία, η προσθήκη φυλλικού οξέος στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα των 600 μικρογραμμαρίων.

Τα παντζάρια είναι μια καλή πηγή καλίου, ενός μετάλλου και ηλεκτρολύτη που βοηθά τα νεύρα και τους μύες να λειτουργούν σωστά. Ο χυμός παντζάρι μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα καλίου σας στο βέλτιστο. Όταν τα επίπεδα καλίου πέφτουν πολύ χαμηλά, μπορεί να εμφανιστεί κόπωση, αδυναμία και μυϊκές κράμπες. Το πολύ χαμηλό κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικούς για τη ζωή μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.

Πιθανές παρενέργειες

Τα ούρα και τα κόπρανα σας μπορεί να γίνουν κόκκινα ή ροζ μετά την κατανάλωση παντζαριών. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως beeturia είναι αβλαβής. Ωστόσο, μπορεί να σας τρομάξει, αν δεν το περιμένετε.

Εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση), η τακτική κατανάλωση χυμού πανζαριών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να πέσει πολύ χαμηλά η πίεσή σας. Είναι σώφρον να παρακολουθείτε προσεκτικά την αρτηριακή σας πίεση αν πίνετε χυμό παντζάρι.

Επίσης, εάν είστε επιρρεπείς σε πέτρες στους νεφρούς (συσσώρευση οξαλικού ασβεστίου), τότε ΜΗΝ πίνετε χυμό παντζαριών. Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα. Αυτά είναι φυσικές ουσίες που σχηματίζουν κρυστάλλους στα ούρα σας και μπορεί να οδηγήσουν σε πέτρες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει