Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 15 νέα συναισθήματα

Τα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα που μέχρι πρόσφατα είχαν εντοπιστεί από τους επιστήμονες ήταν έξι: Χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, έκπληξη και αηδία. Τώρα, υποστηρίζουν πως έχουν ανακαλύψει άλλα 15.

Αυτές οι «συναισθηματικές κατηγορίες» όπως τις αποκαλούν, ορίζονται από τους μύες που χρησιμοποιεί το πρόσωπο για να εκφράσει κάθε συναίσθημα.

«Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως το γνωστικό μας σύστημα αν δεν μελετήσουμε το πλήρες “ουράνιο τόξο” των εκφράσεων που μπορεί να παράγει το μυαλό μας», λέει ο Aleix Martinez, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS, ο Martinez και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι εντόπισαν 15 επιπλέον «συναισθηματικές ενώσεις». Πρόκειται για ενώσεις που εκφράζονται σε συνδυασμό με τα βασικά συναισθήματα, σα να χρησιμοποιούμε τα βασικά χρώματα μπλε και κόκκινο για να δημιουργήσουμε το μωβ.

Αυτές οι συναισθηματικές ενώσεις είναι διακριτές η μία από την άλλη. Για παράδειγμα η «ευχάριστη έκπληξη» είναι διαφορετική από την έκπληξη που προέρχεται από τον φόβο ή από την «ευτυχή αποστροφή».

id-emotions
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέες εκφράσεις προσώπου που δηλώνουν για παράδειγμα, «ευχάριστη έκπληξη», «δυσάρεστη έκπληξη», ή «έκπληξη που προκαλεί τρόμο»

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το αν μεγάλο μέρος των εκφράσεων έχει μάθει το πρόσωπό μας να τις δημιουργεί ή αν είναι έμφυτες. Αλλα πιστεύουν πως μεγάλο μέρος τους πρέπει να είναι βιολογικό, καθώς όλοι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ίδιους μύες για να εκφράσουν ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Για παράδειγμα όταν οι άνθρωποι εκφράζουν την «ευτυχία», σηκώνονται τα μάγουλά τους, μισανοίγουν τα χείλη τους και οι γωνίες του στόματός τους τραβιούνται προς τα έξω.

«Οσο οι δύο τομείς της μελέτης θα προχωρούν, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας, όταν αισθανόμαστε ένα συναίσθημα», λέει ο Martinez.

Σκεφτείτε τον εγκέφαλο σαν ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή που προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε. Στο παρελθόν, όταν οι επιστήμονες προσπάθησαν να αναλύσουν συναισθηματικούς αλγόριθμους του εγκεφάλου με τη χρήση των έξι μέχρι τότε γνωστών συναισθημάτων, χτύπησαν τοίχο. Με τα 21 συναισθήματα μπορεί να έχουν καλύτερη τύχη στο να ανακαλύψουν πώς ακριβώς λειτουργεί.

Tα πρόσφατα ανακαλυφθέντα συναισθήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μελλοντική έρευνα σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια ή η διαταραχή μετατραυματικού στρες, όπως λένε οι ερευνητές, καθώς και την έρευνα σχετικά με τις αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός. Θα μπορούσαν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία καλύτερων συστημάτων αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή.

Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, οι μηχανικοί προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που μπορεί να αλληλεπιδράσει με φυσικό τρόπο με τους ανθρώπους. Η ταχεία γήρανση του πληθυσμού της Ιαπωνίας, έχει δημιουργήσει έλλειψη φροντιστών και ένα ρομπότ θα μπορούσε να γίνει ένας σύντροφος για τους ηλικιωμένους.

«Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που να μπορεί να αναγνωρίσει τις εκφράσεις του χρήση», λέει ο Martinez.

Η ταυτοποίηση των νέων συναισθημάτων, θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από τύφλωση προσώπου, μια διαγνωστική διαταραχή που εμποδίζει κάποιον να διακρίνει μεταξύ των διαφόρων όψεων ή εκφράσεων του προσώπου.

Οταν ο Martinez και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν το πείραμά τους, δεν φαντάζονταν ότι θα ανακαλύψουν 21 συναισθηματικές ενώσεις που θα μπορούσαν να συνιστούν πραγματικές συναισθηματικές κατηγορίες.

«Ηταν μια ευχάριστη έκπληξη» αστειεύεται, χρησιμοποιώντας την νέα κατηγορία που ανακαλύφθηκε.

https://www.youtube.com/watch?v=lJwxZ0VJlFs

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει