Οι γυναίκες αναζητούν ποικιλία σε άνδρες και ψώνια στην ωορρηξία

Οι γυναίκες που βρίσκονται στις γόνιμες μέρες τους έχουν την τάση να αναζητούν περισσότερες επιλογές τόσο στους άνδρες όσο και στα προϊόντα που αγοράζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας μελέτης.

«Όπως ένας ψαράς ρίχνει το δίχτυ του, έτσι και οι γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην ωορρηξία, επιδιώκουν να απλώσουν ένα… ευρύ δίχτυ, διευρύνοντας τον αριθμό των πιθανών “μνηστήρων”, μεταξύ των οποίων θα επιλέξουν το σύντροφό τους. Κι αυτή η επιθυμία για ποικιλία στους άνδρες κατά την ωορρηξία, προκαλεί επίσης την ανάγκη αναζήτησης ποικιλίας και στα προϊόντα που επιθυμούν να αγοράσουν το ίδιο χρονικό διάστημα», λέει η Κristina Durante, καθηγήτρια μάρκετινγκ και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Σαν Αντόνιο στο Τέξας.

Η έρευνα που θα δημοσιευτεί τον προσεχή Απρίλιο στο περιοδικό Journal of Consumer Research, με τίτλο «Η επίδραση της γονιμότητας στην επιθυμία των γυναικών για ποικιλία», παρέχει μερικές από τις πρώτες ενδείξεις πως η επιλογή της συμπεριφοράς στις προσωπικές σχέσεις μπορεί να επηρεάσει και την επιλογή της συμπεριφοράς στις αγορές. Η Durante και η συνεργάτης της Ashley Rae Arsena εστίασαν τις προβλέψεις τους σε προηγούμενη έρευνα που διαπίστωνε πως η ωορρηξία μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία των γυναικών σε ό,τι αφορά το ζευγάρωμα.

Οι Durante και Arsena διενήργησαν τέσσερις μελέτες που περιελάμβαναν 553 γυναίκες, μεταξύ 18 και 40 ετών, που δεν ήταν έγκυες και δεν λάμβαναν ορμονικά αντισυλληπτικά. Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι η επιθυμία των γυναικών για καινούργιες επιλογές ανδρών, ενεργοποίησε και τη διάθεσή τους για ποικιλία σε ό,τι αφορά τα ψώνια τους. Η πίστη σε έναν σύντροφο, αντίθετα μειώνει την επιθυμία για ποικιλία στα ψώνια, γεγονός που υποδηλώνει πως η πίστη στις ρομαντικές σχέσεις μπορεί να μεταφραστεί σε πίστη και σε ένα συγκεκριμένο εμπορικό σήμα.

«Από τις σοκολάτες μέχρι τα καλλυντικά οι γυναίκες που βρίσκονταν σε ωορρηξία επέλεξαν πολλές διαφορετικές μάρκες ξανά και ξανά», λέει η Durante.

«Ωστόσο, όταν οι ίδιες γυναίκες φαντάζονταν τον εαυτό τους σε μια ρομαντική σχέση με έναν επιθυμητό σ’ αυτές σύντροφο ή όταν επρόκειτο για γυναίκες παντρεμένες που ήταν ερωτευμένες με τον άνδρα τους, δεν παρουσιάστηκε επιθυμία για ποικιλία κοντά στο διάστημα της ωορρηξίας τους.

Τα ευρήματα της μελέτης έχουν πρακτικές συνέπειες για τους εμπόρους. Για παράδειγμα, μια εταιρεία μπορεί να καταφύγει σε μηνύματα μάρκετινγκ που αφορούν την προσέλκυση γυναικών που αναζητούν το ζευγάρωμα, ώστε να τονώσει την επιθυμία τους για ποικιλία και καινοτομία.

«Για περίπου μία εβδομάδα κάθε μήνα, οι γυναίκες που έχουν κανονικό κύκλο και αποτελούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο καταναλώτριες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανταποκριθούν στα μηνύματα μιας ανταγωνιστικής μάρκας από αυτήν που προτιμούν, ώστε να αλλάξουν τις συνήθειές τους», λέει η Durante.

Η μελλοντική έρευνα είναι απαραίτητη για να εξεταστεί κατά πόσο η κοινωνική αξία, το κόστος ή η φύση του προϊόντος επηρεάζει το αποτέλεσμα της γονιμότητας στην αναζήτηση ποικιλίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει