Oι εξετάσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες στα 50

Αν έχετε φτάσει στην ηλικία των 50 χρόνων, σίγουρα γνωρίζετε ένα-δυο πράγματα και αντιλαμβάνεστε πως είναι πια η ώρα να αρχίσετε να τσεκάρετε κάποια πράγματα σε ό,τι αφορά την υγεία σας.

Ο γενικός έλεγχος του οργανισμού σας σ’ αυτή την ηλικία θα σας κρατήσει υγιείς και ακμαίους και βεβαίως απαλλαγμένους από τις όποιες ανησυχίες.

Η ηλικία των 50 είναι «κομβική» για την υγεία, καθώς σηματοδοτεί την αρχή μιας παρακμής που είναι στο χέρι σας να την αναβάλλετε όσο γίνεται περισσότερο, με τις σωστές κινήσεις.

Δεν υπάρχει λόγος να σας αναγκάσει μια κατάσταση να πάτε στο γιατρό και να ανακαλύψετε κάποια χρόνια πάθηση που θα σας υποχρεώσει σε τακτική παρακολούθηση και θεραπεία. Είναι προτιμότερη η προληπτική ιατρική φροντίδα.

Συνήθως οι άνδρες αντιστέκονται στην ιδέα της λήψης μιας φαρμακευτικής αγωγής για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τη χοληστερόλη σε σχέση με τις γυναίκες, γιατί φοβούνται περισσότερο τυχόν παρενέργειες. Θα πρέπει όμως να σκέφτονται πως αν αφήσουν μια κατάσταση αδιάγνωστη, όταν θα έρθει υποχρεωτικά η ώρα της διάγνωσης, οι παρενέργειες ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερες και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Κολονοσκόπηση

Στα 50 χρόνια του ένας άνδρας θα πρέπει να προγραμματίσει την πρώτη του κολονοσκόπηση, ενώ αν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου θα πρέπει να κάνει αυτή την εξέταση μια δεκαετία νωρίτερα, δηλαδή στα 40 χρόνια του. Η προετοιμασία μπορεί να φαίνεται αποκρουστική, αλλά η διαδικασία είναι ανώδυνη και ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο για την απεικόνιση, αλλά και για την άμεση θεραπεία τυχόν πολύποδα που μπορεί να βρεθεί.

Αν η εξέταση είναι φυσιολογική, το μόνο που θα χρειαστεί θα είναι να την επαναλαμβάνετε κάθε 10 χρόνια, αλλά θα πρέπει να κάνετε επίσης ένα τεστ κοπράνων για λανθάνουσα αιμορραγία, ως μέρος του τσεκ απ σας. Να το έχετε αυτό κατά νου όταν σας απωθεί η ιδέα της εισαγωγής του γαντοφορεμένου δάχτυλου του γιατρού στον πρωκτό σας κατά τη διάρκεια του ετήσιου τσεκ απ σας, γιατί ο εντοπισμός λανθάνουσας αιμορραγίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι μια πρώιμη ένδειξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τσεκάρετε την καρδιά σας

Παρά το γεγονός ότι ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και ένα τεστ κόπωσης δεν συνιστάται συνήθως, εκτός αν έχετε παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό ιστορικό ή αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, είναι σημαντικό να κάνετε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα σ’ αυτή την ηλικία. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα θα μπορούσε να ανιχνεύσει τα υψηλά κύματα που μπορεί να υποδηλώνουν υπερτροφία (πάχυνση) καρδιακού μυός, που πιθανόν προκαλείται από αδιάγνωστη υψηλή αρτηριακή πίεση.

Προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του προστάτη

Αν δεν είστε σίγουροι για το αν πρέπει να ελεγχθείτε για καρκίνο του προστάτη, δεν είστε οι μόνοι. Πρόσφατα υπήρξε ιατρική διαμάχη για το θέμα, με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία να υποστηρίζει ότι από την ηλικία των 50 ετών ένας άνδρας θα πρέπει να συζητά τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα αυτής της εξέτασης (που θα πρέπει να γίνεται στα 45 αν ένας συγγενής πρώτου βαθμού έχει αναπτύξει καρκίνο του προστάτη πριν από την ηλικία των 65 ετών). Η συνήθης εξέταση, ένα τεστ αίματος που ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) μπορεί να παρερμηνευθεί αν δεν διαβαστεί προσεκτικά και να οδηγήσει σε μια ενδεχομένως περιττή βιοψία.

Ένα υψηλό PSA μπορεί να σημαίνει καρκίνο, αλλά μπορεί και όχι καθώς πολύ συχνά εμφανίζονται λανθασμένα θετικά στοιχεία. Ακόμα όμως κι αν ο καρκίνος ανιχνευθεί με ακρίβεια, θα μπορούσε να είναι «νωχελικός» ή εξαιρετικά βραδείας ανάπτυξης, κάτι που δεν θα αποτελέσει ποτέ πρόβλημα και στην περίπτωση αυτή μια «επιθετική θεραπεία» μπορεί να αφήσει τον άνδρα με ακράτεια και ανίκανο.

Για το λόγο αυτό η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης δεν συνιστά τις συνήθεις εξετάσεις PSA, ενώ η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία διαφωνεί έντονα, υποστηρίζοντας ότι πολλές φορές τα σημάδια του καρκίνου του προστάτη εντοπίζονται για πρώτη φορά από τον γιατρό σε μια εξέταση ρουτίνας. Το καλύτερο που έχετε λοιπόν να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας, σχετικά με το τι είναι σωστό για εσάς. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στην ούρηση, ή δείτε αίμα στα ούρα ή το σπέρμα σας ή έχετε οδυνηρή εκσπερμάτωση, τότε επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας.

Έλεγχος για ηπατίτιδα C

Συνήθως δεν αναφέρεται μέσα στις τακτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάποιος, ωστόσο δεν παύει να είναι μια εξέταση στην οποία η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία σώζει ζωές. Στο παρελθόν υπήρχε η γενικότερη εντύπωση πως ο έλεγχος αφορά μόνο όσους ανθρώπους έχουν υψηλούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ναρκωτικών ή κάποιο τατουάζ που δεν έχει γίνει με τις καλύτερες συνθήκες σε απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Σήμερα, όμως, δεδομένου ότι υπάρχουν πάρα πολλοί φορείς και καθώς η ηπατίτιδα C μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης ή του καρκίνου του ήπατος, η εξέταση αυτή αποτελεί μια πολύ έξυπνη και σοφή κίνηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει