Οι κανόνες της ΕΕ «αρνούνται» φάρμακα κατά του καρκίνου σε παιδιά

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να αλλάξουν ώστε να καταστεί δυνατή η δοκιμή φαρμάκων τα οποία μπορεί να είναι σωτήρια για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Το Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο στην Μεγάλη Βρετανία αναφέρει πως το ισχύον σύστημα λειτουργεί ως αντικίνητρο για τις φαρμακευτικές εταιρίες που αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν να κάνουν τις δοκιμές.

Από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν εγκριθεί 28 νέα φάρμακα για τους ενήλικες με καρκίνο από το 2007, από τα οποία τα 26 θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικά και για τα παιδιά, όμως 14 απ’ αυτά έχουν εξαιρεθεί από τον έλεγχο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τις κατευθυντήριες γραμμές της και το Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να χορηγούνται εξαιρέσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες, στη λογική ότι ο καρκίνος που αντιμετωπίζουν κάποια συγκεκριμένα φάρμακα δεν συμβαίνει σε παιδιά.

Αν και οι εξαιρέσεις αυτές είναι κατάλληλες όταν ένα φάρμακο για τον καρκίνο δεν λειτουργεί στους καρκίνους παιδικής ηλικίας, υπάρχουν περιπτώσεις που ένα φάρμακο έχει ευρύτερη δράση και θα μπορούσε ενδεχομένως να θεραπεύσει έναν όγκο παιδικής ηλικίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία καρκίνου στους ενήλικες που συνδέεται με ορισμένες μεταλλάξεις του γονιδίου, αλλά στους κατασκευαστές έχει χορηγηθεί απαλλαγή από τον έλεγχο των φαρμάκων σε παιδιά που έχουν καρκίνο που συνδέεται με τα ίδια γονιδιακά λάθη.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στις φαρμακευτικές εταιρείες προσφέρονται μεγαλύτερης διάρκειας αποκλειστικότητες στην αγορά, αν δοκιμάσουν τα προϊόντα τους στα παιδιά, αλλά πολύ λίγες λαμβάνουν υπόψιν τους αυτό το κίνητρο, όπως υποστηρίζει το Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο (ICR).

Ο διευθύνων σύμβουλος του ICR, καθηγητής Alan Ashworth, εξηγεί: «Είναι σημαντικό οι ρηξικέλευθες θεραπείες για τον καρκίνο να δοκιμαστούν όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά, κάθε φορά που ο μηχανισμός δράσης του φαρμάκου δείχνει πως θα μπορούσε αυτό να είναι αποτελεσματικό. Αυτό απαιτεί μια αλλαγή στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεδομένου ότι το ισχύον σύστημα αδυνατεί να προσφέρει στα παιδιά την πρόσβαση σε νέες θεραπείες που θα μπορούσαν να προσθέσουν χρόνια στη ζωή τους. Οι σύγχρονες θεραπείες για τον καρκίνο στοχεύουν σε γενετικά χαρακτηριστικά του όγκου που μπορεί να είναι κοινά σε έναν αριθμό τύπων όγκων, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Αυτό σημαίνει πως ένα φάρμακο που αναπτύχθηκε για καρκίνο σε ενήλικες θα μπορούσε επίσης να είναι αποτελεσματικό έναντι ενός καρκίνου που επηρεάζει ένα εντελώς διαφορετικό μέρος του σώματος ενός παιδιού. Ο τρόπος που εφαρμόζονται οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν λαμβάνει υπόψιν του αυτό το γεγονός».

Μόλις μια θεραπεία λάβει άδεια για χρήση από ενήλικες ένας γιατρός μπορεί να επιλέξει να τη συνταγογραφήσει εκτός ενδείξεων («off-label») σε ένα παιδί. Αλλά χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, για να υποστηρίξει τη χρήση του, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να αρνηθούν να πληρώσουν γι’ αυτήν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει