Οι καρδιακές παθήσεις συνδέονται με άνοια στις ηλικιωμένες γυναίκες

Η καρδιακή νόσος μπορεί να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως η άνοια, τις γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Η έρευνά μας παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα καρδιακά νοσήματα και την άνοια, ιδίως μεταξύ γυναικών που έχουν ξεπεράσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης. Και πολλοί διαφορετικοί τύποι καρδιακών παθήσεων ή αγγειακών ασθενειών σχετίζονται με τη μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου», αναφέρει ο Bernhard Haring, παθολόγος στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Würzburg στη Γερμανία και συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές με τη διεξαγωγή ψυχομετρικών εξετάσεων σε σχεδόν 6.500 γυναίκες ηλικίας 65-79 ετών, που είχαν υγιή λειτουργία του εγκεφάλου κατά την έναρξη της μελέτης, διαπίστωσαν:

* Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρδιακή ή αγγειακή νόσο είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γνωστική εξασθένηση με την πάροδο του χρόνου, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς καρδιακή νόσο.

* Ο κίνδυνος για εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών ήταν περίπου διπλάσιος στις γυναίκες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.

* Οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε καρδιακή χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της απόφραξης αρτηρίας του λαιμού), ή περιφερική αρτηριακή νόσο, ήταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση.

* Παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, έδειξαν αυξημένο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση με την πάροδο του χρόνου.

* Η παχυσαρκία δεν αύξησε την νοητική έκπτωση στις ηλικιωμένες γυναίκες.

«Οι γυναίκες με καρδιοπάθεια, ιδιαίτερα εκείνες που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, περιφερική αγγειακή νόσο ή καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή, θα πρέπει να παρακολουθούνται από τους γιατρούς για πιθανή γνωστική εξασθένηση. Είναι επίσης σημαντικό να διαχειριστούν παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης», είπε ο Haring.

Η άνοια είναι ένα όλο και πιο σημαντικό πρόβλημα στις ανεπτυγμένες χώρες και οι ερευνητές τόνισαν πως η περαιτέρω έρευνα πάνω στον τομέα πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων θα βοηθήσει στη διατήρηση της διανοητικής υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει