Οι κίνδυνοι των χαμηλών οξέων στο στομάχι

Το στομάχι εκκρίνει μια σειρά από οξέα που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στη διάσπαση των τροφών που τρώμε σε θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα μας.

Το πιο γνωστό οξύ στο στομάχι είναι το υδροχλωρικό οξύ. Η έλλειψη υδροχλωρικού οξέος σε σημαντικές ποσότητες στο στομάχι δημιουργεί μια κατάσταση που ονομάζεται υποχλωρυδρία. Η αχλωρυδρία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται αν δεν υπάρχουν οξέα στο στομάχι. Το να μην είναι κάποιος σε θέση να αφομοιώσει σωστά το φαγητό του, μπορεί να τον οδηγήσει σε μια σειρά από διατροφικά προβλήματα, με ήπια έως σοβαρά συμπτώματα.

Δυσπεψία

Εάν δεν έχετε επαρκή οξέα στο στομάχι για να διασπάσετε τα τρόφιμα που τρώτε, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσπεψία. Η δυσπεψία μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών συνθηκών, όμως δεν είναι απαραίτητα ενδεικτική της υποχλωρυδρίας. Μπορεί να παρατηρήσετε πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, να έχετε αέρια, απώλεια όρεξης, ναυτία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια σε περίπτωση που έχετε δυσπεψία. Ενας τρόπος να αποτρέψετε τη δυσπεψία ως αποτέλεσμα χαμηλών οξέων στο στομάχι σας είναι να τρώτε αργά και πιο συχνά, μικρότερα γεύματα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ούτως ώστε ό,τι γαστρικό οξύ παράγετε να μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό.

Καούρα

Η καούρα είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα οξέα του στομάχου εισέρχονται στον οισοφάγο και προκαλούν μια οδυνηρή αίσθηση καψίματος στο στήθος σας. Ενώ η καούρα συμβαίνει συνήθως όταν υπάρχουν κανονικές ή υψηλές ποσότητες γαστρικού οξέος, υπάρχει περίπτωση κάποιοι άνθρωποι να την εκδηλώνουν επειδή δεν έχουν επαρκές υδροχλωρικό οξύ. Ωστόσο, ο γιατρός θα πρέπει να δοκιμάσει την οξύτητα του στομάχου σας για να κάνει μια σωστή διάγνωση πριν επιχειρήσετε να λάβετε θεραπεία για υποχλωρυδρία.

Ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών

Τα οξέα του στομάχου διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην κατανομή και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνετε με τις τροφές. Τα γαστρικά υγρά απαιτούνται για τη βέλτιστη απορρόφηση του σιδήρου, του ψευδαργύρου, των βιταμινών του συμπλέγματος Β και άλλα ανόργανα άλατα. Επιπλέον, τα οξέα του στομάχου βοηθούν να σπάσουν οι σύνθετες δομές των πρωτεϊνών στα αμινοξέα. Η αποτυχία απορρόφησης αρκετών αμινοξέων μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη, το μεταβολισμό και την παραγωγή ορμονών.

Οστεοπόρωση

Η μακροχρόνια έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η οστεοπόρωση. Το ασβέστιο παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών, και είναι ένα από τα μέταλλα που απαιτούν ένα όξινο περιβάλλον στο στομάχι για τη σωστή απορρόφηση. Οι ηλικιωμένοι, ιδίως γυναίκες, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και έχουν λιγότερα οξέα του στομάχου ταυτόχρονα. Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων μπορεί να επιταχύνει την πρόοδο της οστεοπόρωσης, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει