Οι ωμές τροφές οδηγούν σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να τρώνε υγιεινά, να προσθέσουν ποικιλία στα οικογενειακά γεύματα, αλλά και να αξιοποιήσουν στο έπακρο την σωστή σχέση τροφής και οικογενειακού προϋπολογισμού.

Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος και προσπάθεια για να επιλέξει κανείς και να ετοιμάσει υγιεινά τρόφιμα. Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, ωστόσο, όταν μαγειρεύονται αυτά τα κατά τ’ άλλα υγιεινά τρόφιμα, χάνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Για να διατηρήσετε αυτές τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες των τροφών που επιλέξατε με γνώμονα τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία σας, θα πρέπει πολλές φορές να τα καταναλώσετε ωμά. Οι ωμές τροφές έχουν συνήθως περισσότερες βιταμίνες. Δύο βιταμίνες ειδικότερα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στη θερμότητα και το παρατεταμένο μαγείρεμα και αυτές δεν είναι άλλες από τη βιταμίνη C και το σύμπλεγμα βιταμινών Β. Οι δύο αυτές βιταμίνες είναι υδατοδιαλυτές και αυτές το σώμα δεν μπορεί να τις αποθηκεύσει. Θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε ημέρα.

Οι ωμές τροφές συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Η κατανάλωση ωμών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και τον έλεγχό του ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Οι ωμές τροφές είναι πιο χορταστικές, επειδή έχουν περισσότερο νερό και όγκο. Το αποτέλεσμα είναι πως οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερη ώρα χορτάτοι, ενώ παράλληλα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο να μασήσουν τα ωμά τρόφιμα και υποχρεωτικά τρώνε αργά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον έλεγχο του βάρους.

Τα ωμά τρόφιμα είναι γενικά περισσότερο πολύχρωμα και ουσιαστικά ευχαριστούν εκτός από τη γεύση και τα μάτια. Εχουν όμορφο σχήμα και χρώμα και ικανοποιούν την όραση αφού είναι σίγουρα πιο ελκυστικά από τα άχρωμα ψημένα λαχανικά.

Δεδομένου ότι τα ωμά τρόφιμα μπορεί να είναι άμεσα στη διάθεσή μας, μειώνουν την επιθυμία για συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα αν κάποιος θέλει ένα γρήγορο σνακ. Τα παιδιά μπορούν να τα φάνε ακόμα και με τα δάχτυλά τους κι έτσι μπορούν εύκολα να τα τσιμπολογήσουν ή να τα ροκανίζουν. Προσφέρουν δε μεγάλη ποικιλία αλλαγών, αφού μπορείτε να φάτε ένα φρούτο, ένα λαχανικό ή να φτιάξετε ένα smoothie.

Η κατανάλωση ωμών τροφών μπορεί να συμβάλλει στην συνολική υγεία απλά με την αύξηση της ποικιλίας τους. Όταν τα μαγειρεμένα λαχανικά σερβίρονται σε ένα γεύμα, οι περισσότεροι μάγειρες περιορίζουν το μενού σε δύο με τρία λαχανικά. Αντίθετα σε μια ωμή σαλάτα μπορεί κανείς να βάλει και μαρούλι και ντομάτα και καρότο και αγγούρι και ό,τι άλλο επιθυμεί! Προσθέστε επιπλέον χρώμα στη διατροφή σας με κόκκινο λάχανο, κρεμμύδια, μπιζέλια, κουκιά, κολοκύθια. Το φωτεινό κόκκινο χρώμα της φράουλας, οι φέτες του πορτοκαλιού, πασπαλισμένα με ωμά αμύγδαλα ή καρύδια είναι πανέμορφα στην όψη, νόστιμα στη γεύση και άκρως θρεπτικά.

Δεν μπορείτε να χειριστείτε τα ωμά λαχανικά;

Για εκείνους που δεν μπορούν να χειριστούν τα ωμά λαχανικά, η επόμενη καλύτερη μέθοδος είναι στον ατμό ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Ο χρόνος μαγειρέματος με αυτό τον τρόπο μπορεί να είναι ελάχιστος, ίσα ίσα για να αναδείξει τα φωτεινά χρώματα και τα αρώματά τους. Αλλά ακόμα και το ελάχιστο μαγείρεμα αυξάνει τη θερμοκρασία αρκετά για να αρχίσουν να καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά.

Εξυπακούεται πως ως επί το πλείστον όταν μιλάει κανείς για ωμά τρόφιμα αναφέρεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Υπάρχουν, βεβαίως, ακραίες εκδοχές διατροφής με ωμά ψάρια και ζωικά προϊόντα. Αυτές οι εκδοχές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ιδέα ότι η θερμότητα και η επεξεργασία δεν καταστρέφει μόνο τα θρεπτικά συστατικά, αλλά επίσης επηρεάζει τα ουσιώδη ένζυμα που αυτά τα τρόφιμα περιέχουν.

Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τέτοιου είδους ακραίες ακατέργαστες μεθόδους, μπορείτε να αρκεστείτε στα ωμά φρούτα και λαχανικά αρκετές φορές την ημέρα, ώστε να βοηθήσετε σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό σας να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει