Οι πολλές ώρες εργασίας συνδέονται με κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου

Τα άτομα που εργάζονται πολλές ώρες την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τους υπόλοιπους να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο ή να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα.

Στην έρευνα που εκπονήθηκε από το University College του Λονδίνου και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet», αναλύθηκαν στοιχεία από 600.000 άνδρες και γυναίκες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία για περίπου 7 με 8 χρόνια, οι οποίοι όμως δεν είχαν κανένα καρδιακό νόσημα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα άτομα που εργάζονταν πάνω από 55 ώρες εβδομαδιαίως είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 33% να πάθουν εγκεφαλικό και κατά 13% να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους εργάζονταν 35 με 40 ώρες την εβδομάδα, ενώ για παράδειγμα τα άτομα που δούλευαν από 49-54 ώρες την εβδομάδα είχαν κατά 27% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στα ευρήματα αυτά οι επιστήμονες υπολόγισαν κι άλλους παράγοντες κινδύνου όπως είναι το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί ελέγχουν αναλυτικά τις επιπτώσεις των ωραρίων εργασίας στα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Να σημειώσουμε επίσης ότι σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο, διαπιστώνεται ότι η Τουρκία έχει τους περισσότερους εργαζόμενους που δουλεύουν πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα με ποσοστό 43%.

Μετά την Τουρκία ακολουθεί το Μεξικό με ποσοστό 28,8%, η Νότια Κορέα 27,1%. Η Γαλλία κατέχει την 9η θέση με ποσοστό 8,7% και η Γερμανία είναι στις τελευταίες θέσεις με ποσοστό 5,6%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει