Οι πρόσφατες λοιμώξεις από κρυολογήματα μειώνουν τον σοβαρό κίνδυνο από Covid-19

Ένας άνθρωπος που έχει πρόσφατα αρρωστήσει από άλλους κοροναϊούς του κοινού κρυολογήματος, πιθανότατα κινδυνεύει λιγότερο να αρρωστήσει σοβαρά από τη νόσο Covid-19.

Aυτό είναι ένα νέο στοιχείο για την πανδημία που έφεραν στο φως Αμερικανοί επιστήμονες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μια πρόσφατη λοίμωξη από άλλο κοροναϊό μπορεί μεν να μειώνει τον σοβαρό κίνδυνο από Covid-19, αλλά δεν μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα κάποιος να μολυνθεί από τον νέο ιό SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο δρα Μανίς Σαγκάρ, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Κέντρου της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Clinical Investigation», ανέλυσαν στοιχεία από ανθρώπους που είχαν κάνει από το 2015 έως τον Μάρτιο του 2020 μοριακό τεστ, το οποίο, μεταξύ άλλων, ανίχνευε τους τέσσερις γνωστούς ενδημικούς κοροναϊούς του κρυολογήματος. Επίσης, αναλύθηκαν στοιχεία ατόμων από παρόμοιο μοριακό τεστ, που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον νέο πανδημικό κοροναϊό.

Διαπιστώθηκε επίσης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι όσοι ασθενείς νοσηλεύονταν με Covid-19 και είχαν παλαιότερα διαγνωσθεί θετικοί σε τεστ για κορονοϊό του κρυολογήματος είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να χρειαστούν διασωλήνωση.

Είχαν, επίσης, σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης από την Covid-19. Όμως, ένα παλαιότερο θετικό τεστ για κοροναϊό του κρυολογήματος δεν εμπόδιζε κάποιον να εμφανίσει αρχικά λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.

Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι η ανοσία από παλαιότερες λοιμώξεις από άλλους κοροναϊούς δεν προστατεύει τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν με Covid-19, όμως έχουν αυξημένες πιθανότητες ότι η νόσος θα έχει λιγότερο σοβαρά συμπτώματα στην περίπτωσή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει