Οι στατίνες στην υπηρεσία της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Οι στατίνες μπορεί να είναι χρήσιμες στη θεραπεία προοδευτικής σκλήρυνσης κατά πλάκας υποστηρίζουν ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Lancet.

Tα ευρήματα της μελέτης τους δείχνουν πως οι στατίνες, τα γνωστά χάπια για τη μείωση της χοληστερόλης, επιβραδύνουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε άτομα με προχωρημένη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια σημαντική αιτία αναπηρίας που επηρεάζει τα νεύρα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη και προκαλεί προβλήματα με την κίνηση των μυών, την ισορροπία και την όραση.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία θεραπεία, αν και υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στα πρώτα στάδια της νόσου.

Συνήθως μετά από περίπου 10 χρόνια, σχεδόν το ήμισυ των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας θα αναπτύξουν πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, γνωστό ως δευτεροπαθής προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας.

Είναι αυτό το μεταγενέστερο στάδιο της νόσου, όπου ο δρ Jeremy Chataway και οι συνεργάτες του στο UCL ελπίζουν ότι μπορούν να θεραπεύσουν με στατίνες χαμηλού κόστους.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα που να έχουν δείξει μια πειστική επίδραση σ’ αυτό το μεταγενέστερο στάδιο της νόσου.

Για τη δεύτερη φάση της μελέτης τους οι ερευνητές υπό τον δρα Chataway επέλεξαν τυχαία 140 άτομα με δευτεροπαθή προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας, στους οποίους χορήγησαν είτε 80mg μιας στατίνης που ονομάζεται σιμβαστατίνη, είτε εικονικό φάρμακο σε καθημερινή βάση για δύο χρόνια.

Η υψηλή, ημερήσια δόση της σιμβαστατίνης ήταν ανεκτή από τους ασθενείς και επιβράδυνε την συρρίκνωση του εγκεφάλου κατά 43% σε διάστημα δύο ετών, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

«Θα πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις για υπερβολική ερμηνεία των ευρημάτων απεικόνισης του εγκεφάλου μας γιατί αυτά μπορεί να μη μεταφράζονται απαραιτήτως σε κλινικό όφελος. Ωστόσο, τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματά μας χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης σε μεγαλύτερες δοκιμές», είπε ο δρ Chataway.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι στατίνες μπορεί να έχουν αντι-φλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες που μπορεί να φυλάξουν τα νεύρα από βλάβες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα η δρ Susan Kohlhaas, επικεφαλής της Βιοϊατρικής Ερευνας στην Εθνική Ενωση Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στις ΗΠΑ χαρακτήρισε τα νέα «συναρπαστικά»: «Δεν υπάρχουν θεραπείες που να μπορούν να σταματήσουν την επιδείνωση της ασθένειας σε άτομα με προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι επιστήμονες έχουν εργαστεί για χρόνια, προκειμένου να βρουν μια πιθανή θεραπεία που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους και τώρα βρέθηκε κάποιος που φαίνεται ότι μπορεί να το κάνει. Αυτά είναι πολύ συναρπαστικά νέα. Οι μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές είναι πια ζωτικής σημασίας, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας», είπε χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει