Οι τραυματισμοί στον εγκέφαλο αφήνουν μόνιμους κινδύνους

Τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούν να κάνουν τα θύματα επιρρεπή σε πρόωρο θάνατο, ή να προκαλέσουν αλλαγές όπως μειωμένη κρίση, σύμφωνα με μια σημαντική ανάλυση που έγινε σε επιζώντες τέτοιων τραυματισμών.

Εκείνοι δε, με ιστορικό ψυχικών διαταραχών πριν από τον τραυματισμό, διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, παρακολούθησε δεδομένα 40 ετών που αφορούσαν περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους και έδειξε πως μια εγκεφαλική βλάβη τριπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η αυτοκτονία και οι τραυματισμοί ήταν ανάμεσα στις συχνότερες αιτίες πρόωρου θανάτου.

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι δεν είναι κάτι σπάνιο. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη, μεταφέρονται με κρανιοεγκεφαλική κάκωση στα νοσοκομεία κάθε χρόνο, από τροχαία ατυχήματα ή άλλες αιτίες.

Η μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, εξέτασε σουηδικά αρχεία μεταξύ του 1969 και του 2009.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν ασθενείς που επέζησαν διατρέχοντας αρχικά εξάμηνο κίνδυνο θανάτου μετά τον τραυματισμό.

Τα δεδομένα έδειξαν πως ένα ποσοστό 0,2% των ανθρώπων χωρίς κανένα τραυματισμό στο κεφάλι πεθαίνουν πρόωρα, δηλαδή πριν την ηλικία των 56 ετών. Ωστόσο, το ποσοστό πρόωρου θανάτου ήταν τρεις φορές υψηλότερο σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Σε εκείνους μάλιστα, που είχαν πριν τον τραυματισμό κάποια ψυχιατρική διαταραχή, το ποσοστό αυξήθηκε στο 4%.

Θεωρείται δε, πως ο τραυματισμός προκαλεί μόνιμη βλάβη στα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου και μπορεί να αλλάξει την κρίση των ανθρώπων και την ικανότητα να αντιμετωπίζουν νέες καταστάσεις.

Ο καθηγητής Huw Williams, διευθυντής του Κέντρου Ερευνας Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, τόνισε: «Τα ποσοστά θνησιμότητας, ως αποτέλεσμα ενός τραυματισμού στον εγκέφαλο είναι απογοητευτικά, αλλά τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους που προκαλούνται από έναν τέτοιο τραυματισμό, είναι εξίσου σημαντικά. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί τραυματισμό στον εγκέφαλο θα πρέπει να παρακολουθούνται γιατί υπάρχει ο φόβος να γίνουν αυτοκτονικοί», τόνισε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει