Οικογένεια γονιδίων μετατρέπει καρκινικά σε βλαστικά κύτταρα

Η εξέταση 130 μελετών γονιδιακής έκφρασης σε 10 συμπαγείς καρκίνους βρήκε πως όταν οποιαδήποτε από 4 κατηγορίες γονιδίων υπερεκφράζεται, οι ασθενείς έχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης επιβίωσης.

Ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου Lombardi στο Τζορτζτάουν, υποστηρίζουν πως η μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο επιστημονικό έντυπο Oncotarget, δείχνει ότι η οικογένεια γονιδίων Ly6 επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να λειτουργούν σαν καρκινικά βλαστικά κύτταρα, δηλαδή να συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να διαιρούνται χωρίς διακοπή.

«Πρόκειται για σημαντικά ευρήματα. Πιστεύουμε πως αυτή η οικογένεια γονιδίων παράγει καρκίνο που κάνει εύκολα μεταστάσεις, είναι ανθεκτική στα φάρμακα και είναι πολύ δύσκολο να εξουδετερωθεί, αναφέρει η ανώτερη ερευνήτρια της μελέτης, δρ Geeta Upadhyay, βοηθός ερευνήτρια καθηγήτρια ογκολογίας στο Georgetown Lombardi. Η Upadhyay και οι συνεργάτες της εργάζονται σήμερα στην προσπάθεια αναστολής της γονιδιακής έκφρασης των Ly6.

Η έρευνα της Upadhyay βασίστηκε αρχικά στο Sca1, ένα γονίδιο ποντικιού που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της παρουσίας βλαστικών καρκινικών κυττάρων σε ζώα. Το 2011, ανακάλυψε ότι το Sca1 ήταν κάτι περισσότερο από ένας βιοδείκτης: Επαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και τη διατήρηση της ποιότητας του καρκινικού βλαστικού κυττάρου.

Στη συνέχεια μελέτησε αν το Sca1 λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στον άνθρωπο και βρήκε μια οικογένεια γονιδίων Ly6 που χαρτογραφείται στην ίδια χρωμοσωμική θέση στον άνθρωπο, με αυτήν που το Sca1 κατοικεί στο γονιδίωμα του ποντικού. Η οικογένεια των γονιδίων Ly6 ήταν επίσης και δομικά παρόμοια με αυτή του Sca1.

Αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να προσδιοριστεί εάν οποιοδήποτε από τα γονίδια της οικογένειας Ly6 είναι σημαντικά στον καρκίνο του ανθρώπου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 130 μελέτες που περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τα γονίδια των ασθενών και τα αποτελέσματα του καρκίνου τους, μερικές από τις οποίες ήταν στη βάση δεδομένων του Georgetown, ενώ άλλες ήταν διαθέσιμες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέσσερα διαφορετικά μέλη της οικογένειας -Ly6D, Ly6E, Ι_Υ6Η ή Ly6K- δεν είναι ενεργά σε κανονικό ιστό, αλλά εκφράζονται στους καρκίνους της ουροδόχου κύστης, του εγκεφάλου, του κεντρικού νευρικού συστήματος, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, του πνεύμονα, της κεφαλής, του λαιμού, του παγκρέατος και του προστάτη.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι η υψηλή έκφραση αυτών των γονιδίων συνδέονται με άσχημα αποτελέσματα και μειωμένη επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του στομάχου, του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

«Η συσχέτιση μεταξύ της έκφρασης του γονιδίου Ly6 και της κακής επιβίωσης του ασθενούς σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου, υποδεικνύει πως αυτή η οικογένεια γονιδίων θα είναι σημαντική στην κλινική πρακτική, όχι μόνο ως δείκτης κακής πρόγνωσης, αλλά και ως στόχος για νέα φάρμακα», λέει η Upadhyay.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει