Οσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπνο του μωρού

Ξέρετε πότε το μικρό σας θέλει να κοιμηθεί; Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι κουρασμένο και θέλει να ξεκουραστεί; Γνωρίζετε ποια είναι τα «πρέπει» και «δεν πρέπει» του βρεφικού ύπνου;

Εάν το μικρό σας χασμουριέται, μπορείτε να ξέρετε ότι είναι ώρα για έναν υπνάκο. Αλλά υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις: Το τρίψιμο στα μάτια του, το κλάμα και η γκρίνια, είναι σημάδια υπνηλίας στα νεογέννητα. Τα μωρά που είναι κουρασμένα δυσκολεύονται να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν, οπότε πρέπει να προσέχετε γι’ αυτά τα σημάδια. Τα μεγαλύτερα μωρά επίσης μπορεί να είναι νευρικά, ανήσυχα και υπερκινητικά.

Μην ξυπνήσετε το μωρό

Τι γίνεται αν το μωρό αποκοιμηθεί στο κάθισμα του αυτοκινήτου; Απλά, μεταφέρετέ το μέσα στο σπίτι και αφήστε το να τελειώσει τον υπνάκο του στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Ρίχνετε όμως ματιές για να βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει. Ενας σύντομος υπνάκος στο κάθισμα του αυτοκινήτου είναι εντάξει, αλλά μη το αφήσετε να κοιμηθεί εκεί τη νύχτα.

Τα μωρά κοιμούνται πολύ

Μπορεί να μη το συνειδητοποιείτε από την αρχή, αφού συνήθως εσείς ρίχνετε τα ξενύχτια της ζωής σας με το νεογέννητο, αλλά είναι γεγονός. Ενα νεογέννητο μπορεί να κοιμηθεί ακόμα και 16 ώρες την ημέρα, ξυπνώντας μόνο για το τάισμα και την αλλαγή της πάνας. Καθώς μεγαλώνουν τα μωρά χρειάζονται λιγότερο ύπνο. Στους 6 μήνες κάποια μωρά είναι σε θέση να κοιμηθούν συνεχόμενα όλη τη νύχτα, συν ότι μπορούν να κάνουν και δυο-τρεις υπνάκους στη διάρκεια της ημέρας. Αλλά δεν είναι λόγος να ανησυχήσετε αν το δικό σας δεν ακολουθεί αυτό το πρόγραμμα. Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό.

Μη βασίζεστε στους μικρής διάρκειας ύπνους στο δρόμο

Μπορεί να μοιάζει δελεαστικό να κοιμάται το μωρό σας στον δρόμο ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου όταν εσείς θέλετε να κάνετε παράλληλα με τη φροντίδα του και τα ψώνια ή τις δουλειές σας. Και για κάποια χρονικά διαστήματα είναι εντάξει να γίνεται. Ομως, το να κοιμάται συνεχώς το μωρό στο δρόμο δεν είναι καλό γιατί στο δρόμο δεν μπορεί να πάρει αυτό που χρειάζεται. Αν λοιπόν το μωρό σας μοιάζει κουρασμένο, ίσως αυτός να είναι ο λόγος. Γι’ αυτό φροντίστε να τροποποιήσετε το πρόγραμμά σας, ή βρείτε μια μπέιμπι σίτερ να το κρατήσει, ή να ζητήσετε να το προσέχουν φίλοι ή συγγενείς σας όταν εσείς έχετε δουλειά. Το μωρό πρέπει να κοιμάται στο σπίτι, στο κρεβάτι του και όχι να περιφέρεται συνεχώς στο δρόμο.

Φαγητό και ύπνος με ενδιάμεσο διάλειμμα

Είναι φυσικό για τα μωρά να κοιμούνται μετά το τάισμα. Και ο θηλασμός, αλλά και το μπιμπερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αισθανθείτε κοντά στο μωρό σας. Με την πάροδο του χρόνου όμως, μπορεί αυτός να γίνει ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούν να κοιμηθούν. Κι αυτό δεν είναι σωστό. Τα μωρά πρέπει να μάθουν να κοιμούνται από μόνα τους. Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε το θηλασμό από τον ύπνο, έστω και για μερικά λεπτά. Διαβάστε του μια ιστορία, πείτε του ένα τραγουδάκι, ή αλλάξτε του πάνα και μετά αφήστε το να κοιμηθεί.

Τεντώστε το χρόνο μεταξύ των ύπνων

Είναι το μωρό σας μεγαλύτερο από έξι μηνών και εξακολουθεί να παίρνει υπνάκους για περίπου 20 λεπτά την ημέρα; Ενθαρρύνετέ το να κοιμάται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Δοκιμάστε να το κρατάτε περισσότερη ώρα ξύπνιο. Και τεντώστε το χρόνο ανάμεσα στους ύπνους του. Μπορεί μ’ αυτό τον τρόπο να πετύχετε να κοιμάται ιδανικά 1 έως 2 ώρες σε κάθε του ύπνο και να μη βάζει τη… σειρήνα κάθε βράδυ για το δικό σας εγερτήριο.

Φτιάξτε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου

Φτιάξτε στο μωρό σας ένα καλό πρόγραμμα ύπνου και επιμείνετε σ’ αυτό όσο είναι δυνατόν. Βοηθήστε το μικρό σας:

* Να κοιμάται τους ίδιους χρόνους κάθε μέρα

* Να αποφεύγει τον ύπνο αργά το απόγευμα, για να μην έχει πρόβλημα να κοιμηθεί το βράδυ. Αν έχει πρόβλημα να κοιμηθεί, βάλτε το να κοιμηθεί νωρίτερα από το συνηθισμένο ή ξυπνήστε το πολύ πριν από το βραδινό του ύπνο.

* Χρησιμοποιήστε την κούνια του ακόμα κι αν πρόκειται να πάρει έναν μικρό υπνάκο, ώστε να συνδέσει στο μυαλό του την κούνια με τον ύπνο, όποτε βρίσκεται σ’ αυτήν.

Μην πιέζετε καταστάσεις

Το φτέρνισμα, ο λόξυγκας, το κλαψούρισμα, οι αναστεναγμοί, ακόμα και τα τριξίματα είναι συνηθισμένοι θόρυβοι για ένα μωρό. Πιθανότατα δεν χρειάζεται να βιαστείτε. Ακόμα και το κλάμα μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό είναι έτοιμο να τακτοποιηθεί για τον ύπνο του. Περιμένετε λίγο πριν τσεκάρετε, εκτός φυσικά αν πιστεύετε ότι είναι ανήσυχο για άλλο λόγο ή επειδή είναι πεινασμένο.

Αφήστε το μωρό στην κούνια όταν ξυπνήσει

Μετά από μερικές εβδομάδες, το μωρό σας δεν θα πρέπει να κοιμάται όταν είναι ξαπλωμένο. Ακόμα κι αν είναι απλά νυσταγμένο δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα πρέπει να μάθετε στο μικρό σας πώς να κοιμάται μόνο του χωρίς να χρειάζεται να το νανουρίσετε, να το ταΐσετε ή να το κανακέψετε. Αυτό θα το βοηθήσει να μάθει να κοιμάται μόνο του αν ξυπνήσει στη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να χρειάζεται να τρέχετε από πάνω του.

Σκεφτείτε την ασφάλειά του

Αν το μωρό σας κοιμάται στον καναπέ, ή στο κρεβάτι σας ή κάπου αλλού εκτός από την κούνια του, θα πρέπει να προσέχετε διπλά. Αυτά τα μέρη δεν είναι ασφαλή. Βάζετε πάντα το μωρό σας για ύπνο ακουμπώντας στο στρώμα την πλάτη του για να προστατεύεται από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Αφαιρέστε κουβέρτες, μαξιλάρια, ταριχευμένα ζώα και άλλα μαλακά πράγματα από την κούνια του μωρού. Μην βάζετε το μωρό να κοιμηθεί με άλλα -μεγαλύτερα- παιδιά ή με κατοικίδια ζώα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει