Οσα πρέπει να γνωρίζουν οι έφηβοι για το αλκοόλ

Tο αλκοόλ είναι μια ισχυρή, εθιστική ουσία την οποία ορισμένοι ενήλικες απολαμβάνουν σε χαμηλές δόσεις, αλλά αυτή είναι επιζήμια ή ακόμη και θανατηφόρα σε υψηλές δόσεις. Πολλοί ενήλικες πίνουν με μέτρο και με ασφάλεια.

Ωστόσο, άλλοι άνθρωποι πίνουν πάρα πολύ και υφίστανται βλάβες. Για τους εφήβους, το αλκοόλ μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο.

Διαβάστε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αλκοόλ και τις σχέσεις του με τους εφήβους:

Τι είναι το αλκοόλ;

Το επιστημονικό όνομα για το αλκοόλ που οι άνθρωποι πίνουν είναι η αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη. Η μπύρα, το κρασί, το λικέρ, όλα περιέχουν αιθυλική αλκοόλη. Αλλα είδη αλκοόλ, όπως το οινόπνευμα (ισοπροπυλική αλκοόλη), είναι δηλητηριώδη αν καταναλωθούν.

Τι συμβαίνει όταν πίνετε αλκοόλ;

Αφού πιείτε ένα αλκοολούχο ποτό, όπως μπύρα ή κρασί, το αλκοόλ εισέρχεται στο αίμα σας από το στομάχι σας και το λεπτό έντερο. Από εκεί, ταξιδεύει στον εγκέφαλό σας. Εκεί,  επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασης, σας κάνει λιγότερο συντονισμένους, εξασθενίζει την όραση και -ακόμη και σε σχετικά χαμηλές δόσεις- οδηγεί σε ασαφή σκέψη και πρόβλημα να έχετε ορθή κρίση.

Είναι εθιστικό το αλκοόλ;

Ναι, το αλκοόλ είναι εξαιρετικά εθιστικό. Οι ενήλικες που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ σημαίνει ότι πρέπει να πίνουν αλκοόλ, προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά και το ποτό τους προκαλεί προβλήματα στη ζωή τους.

Ο εθισμός στο αλκοόλ μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή στη ζωή κάποιου. Ομως, ξεκινώντας κανείς να πίνει όταν είναι έφηβος αυξάνει τον κίνδυνο για εθισμό.

Είναι κάποιο είδος αλκοολούχων ποτών πιο ασφαλές από άλλα;

Οχι. Ολα τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν οινόπνευμα και όλα μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα. Οσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο περισσότερη ζημιά μπορείτε να πάθετε. Η μπύρα, το κρασί, το λικέρ, όλα περιέχουν διαφορετικές ποσότητες αλκοόλ. Η μπύρα έχει περιεκτικότητα αλκοόλ μεταξύ 3% και 5%, το κρασί περίπου 12% και τα οινοπνευματώδη ποτά είναι συνήθως περίπου 40% αλκοόλ.

Γιατί οι άνθρωποι πίνουν αλκοόλ;

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μια κοινωνική δραστηριότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν με τους φίλους τους. Επειδή το αλκοόλ κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερες αναστολές, αισθάνονται πιο άνετα να βρίσκονται σε κοινωνικές συναναστροφές με ένα ποτό. Οι άνθρωποι πίνουν και μόνο επειδή οι άλλοι άνθρωποι πίνουν. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλά να κάνουν ό,τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι. Αλλά το να πίνετε μόνο και μόνο επειδή όλοι οι άλλοι πίνουν μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, ειδικά αν πιείτε πάρα πολύ.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τη γεύση των αλκοολούχων ποτών. Και όταν καταναλώνεται από τους ενήλικες σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, ειδικά με γεύματα, το αλκοόλ μπορεί να είναι καλό για την καρδιά.

Δυστυχώς, σε μερικά πάρτι εφήβων, η έμφαση δίνεται στο πώς να μεθύσει κανείς. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος πίνει περισσότερα από τέσσερα (για τις γυναίκες) ή πέντε (για τους άνδρες) αλκοολούχα ποτά σε περίπου δύο ώρες. Η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση είναι το πιο επιβλαβές είδος της κατανάλωσης.

Πόσοι έφηβοι πίνουν αλκοόλ;

Ολο και περισσότεροι έφηβοι επιλέγουν να μην πίνουν αλκοόλ. Αν κάποιος λέει ότι πρέπει να πιείτε επειδή «όλοι» αυτό κάνουν, μην τον πιστεύετε. Ακόμα κι αν η εφηβική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να φαίνεται συνηθισμένη ή ακόμα και κανονική, δεν είναι.

Γιατί δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι έφηβοι δεν πρέπει να πίνουν αλκοόλ. Η κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα:

* Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης σκοτώνει εκατοντάδες εφήβους κάθε χρόνο. Μην οδηγείτε μετά την κατανάλωση. Μην οδηγείτε με τους φίλους που έχουν πιει. Αν κάποιος που έχει πιει σας προσφέρει μια βόλτα, ας πείτε «όχι, ευχαριστώ». Θα μπορούσαν να πουν ότι είναι μια χαρά για να σας πιέσουν να μπείτε στο αυτοκίνητο. Πείτε τους μια δικαιολογία: «Θέλω να μείνω στο πάρτι λίγο περισσότερο» ή «έχω ήδη πει σε άλλο φίλο ότι θα ήθελα να πάνω μαζί του».

* Ο εγκέφαλός σας είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι τις αρχές των 20 χρόνων σας. Πίνοντας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να προκαλέσετε βλάβη του εγκεφάλου σας. Οι έφηβοι που πίνουν αλκοόλ έχουν χειρότερες αναμνήσεις από εκείνους που δεν πίνουν.

* Η χρήση αλκοόλ μπορεί να σας βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εγκαταλείψετε το σχολείο.

* Ξεκινώντας να πίνετε αλκοόλ όταν είστε έφηβος σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εθισμό στο αλκοόλ σε κάποιο σημείο στη ζωή σας.

* Η κατανάλωση αλκοόλ σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για να σας ληστέψουν, να σας βιάσουν ή να δεχθείτε επίθεση. Υπό την επήρεια αλκοόλ, η κρίση σας είναι μειωμένη, το ίδιο και οι αντιστάσεις σας. Εχετε περισσότερες πιθανότητες να βάλετε τον εαυτό σας σε μια επικίνδυνη κατάσταση που κανονικά θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Τι γίνεται με την πίεση από τους συνομηλίκους να πιείτε αλκοόλ;

Σε κάποιο σημείο, πολλοί έφηβοι πιέζονται να πιουν αλκοόλ από φίλους ή γενικά συνομηλίκους. Μπορεί να αισθάνεστε ότι θα πρέπει να πιείτε για να γίνετε αρεστός. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πείτε όχι. Απλώς να θυμάστε ότι οι περισσότεροι έφηβοι δεν πίνουν τακτικά, έτσι δεν είστε μόνοι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει