Οστεοαρθρίτιδα: Πρόοδος στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του York έκαναν μια σημαντική πρόοδο που θα μπορούσε να καταστήσει τις θεραπείες για την αρθρίτιδα με βλαστοκύτταρα πραγματικά επαναστατικές.

Ερευνητές στα Τμήματα Βιολογίας και Φυσικής στο York, σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ, έχουν εντοπιστεί μεμονωμένα βλαστικά κύτταρα που μπορούν να αναγεννήσουν ιστό, χόνδρο και οστά.

Τα βλαστικά κύτταρα αναμιγνύονται εντός των ανθρώπινων στρωματικών κυττάρων του μυελού των οστών (MSCs), αλλά είναι παρόμοια σε εμφάνιση και έτσι οι επιστήμονες μέχρι τώρα είχαν δυσκολία να διακρίνουν ποια είναι ποια. Οι ερευνητές του York απομόνωσαν επιμέρους MSCs και ανέλυσαν τις διαφορετικές ιδιότητές τους. Αυτό τους επέτρεψε να προσδιορίσουν εκείνα τα βλαστικά κύτταρα, τα οποία είναι ικανά για την επισκευή κατεστραμμένων χόνδρων ή αρθρώσεων, ανοίγοντας το δρόμο για βελτιωμένη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Κέντρο Ερευνών για την Αρθρίτιδα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stem Cell Reports.

Η ομάδα του York απομόνωσε επίσης ένα σπάνιο υποσύνολο βλαστικών κυττάρων στο μυελό των οστών που ενώ δεν έχει δυνατότητα να επιδιορθώνει ιστούς, εντούτοις φαίνεται πως έχει σημαίνοντα ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο δρ Paul Genever, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο York, δήλωσε: «Ενώ η θεραπεία βλαστικών κυττάρων είναι μια συναρπαστική νέα εξέλιξη, σε ό,τι αφορά τη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, μέχρι τώρα πηγαίναμε στην τύχη, επειδή δεν γνωρίζαμε τις ακριβείς ιδιότητες του καθενός από τα κύτταρα. Η έρευνα αυτή μας βοήθησε να καθορίσουμε ποια κύτταρα είναι καλά στην αναγέννηση των ιστών, των χόνδρων και των οστών, αντίστοιχα. Θα βοηθήσει στην αναζήτησή μας για ανάπτυξη περισσότερο στοχευμένων θεραπειών για ασθενείς με αρθρίτιδα».

Ο Stephen Simpson, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Αρθρίτιδα πoυ είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός, τόνισε: «Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με πόνο και αναπηρία που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα. Αγωνιζόμαστε να βρούμε καλύτερες θεραπείες. Αυτή η έρευνα είναι συναρπαστική και πολλά υποσχόμενη. Ο προσδιορισμός ειδικών βλαστικών κυττάρων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων αρθρώσεων, μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας, για την ανάπτυξη μιας ενέσιμης μορφής θεραπείας με βλαστοκύτταρα για τα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει