Οταν οι φυτικές τροφές υποβάλλονται σε υπερ-επεξεργασία τα οφέλη για την υγεία εξαφανίζονται

Η κατανάλωση φυτικών τροφών (plant-based diet) είναι καλή για την υγεία σας, αλλά όχι αν αυτές είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι όλες οι φυτικές δίαιτες δεν είναι ίδιες και ότι οι φυτικές τροφές μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία σας, ανάλογα με το τι τους κάνουν οι κατασκευαστές πριν φτάσουν στο πιάτο σας.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Regional Health-Europe, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φυτικών τροφίμων που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα -όπως υποκατάστατα κρέατος, χυμοί φρούτων και γλυκά- αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οταν όμως οι φυτικές τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί, είναι ελάχιστα επεξεργασμένες, δηλαδή καθαρίζονται, κόβονται και συσκευάζονται αλλά σερβίρονται σε μεγάλο βαθμό όπως βρίσκονται στη φύση, λειτουργούν προληπτικά κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα υπόκεινται σε έντονο έλεγχο από τις υγειονομικές αρχές τα τελευταία χρόνια. Το ασυνήθιστο στη νέα μελέτη είναι ότι επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις στην υγεία των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που ξεκινούν από φυτά, συγκρίνοντάς τα με ελάχιστα επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα. Δεδομένου ότι οι φυτικές τροφές είναι γενικά υγιεινές στη φυσική τους κατάσταση, η έρευνα υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι μοναδικά βλαβερό στην υπερ-επεξεργασία που αλλάζει μια τροφή με τρόπο που μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την υγεία ενός ατόμου.

Πώς η υπερ-επεξεργασία αλλοιώνει τις φυτικές τροφές

Η νέα μελέτη ανέλυσε δεδομένα σε 118.000 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν για περίπου μια δεκαετία στο πλαίσιο της UK Biobank, μιας μελέτης που παρακολουθεί την υγεία και τις συνήθειες ανθρώπων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο της μακροχρόνιας μελέτης, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή, τις συνήθειες και το περιβάλλον τους σε διάφορες περιστάσεις και παρείχαν βιολογικά δείγματα, καθώς και ιατρικά αρχεία.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, όσο περισσότερες υπερ-επεξεργασμένες τροφές κατανάλωναν οι άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις. Επίσης, κάθε 10 τοις εκατό αύξηση των θερμίδων από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης συσχετίστηκε με 5 τοις εκατό μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και 6 τοις εκατό μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ειδικότερα. Για κάθε 10 τοις εκατό αύξηση της κατανάλωσης μη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων φυτικής προέλευσης τροφίμων, οι συμμετέχοντες είχαν 8 τοις εκατό μείωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και 20 τοις εκατό μείωση του κινδύνου να πεθάνουν από αυτήν.

Πολλά από τα τρόφιμα που μελετήθηκαν δεν ήταν τρόφιμα που οι άνθρωποι θα θεωρούσαν συνήθως φυτικές τροφές. Αλλά τα κύρια συστατικά πολλών junk foods προέρχονται από φυτά, όπως η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και τεύτλα, το αλεύρι από σιτάρι, το καλαμπόκι, οι πατάτες, οι χυμοί φρούτων και τα φυτικά έλαια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει