Ο,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φρουκτόζη

Η ζάχαρη των φρούτων, γνωστή και ως φρουκτόζη, είναι ένα απλό σάκχαρο ή μονοσακχαρίτης, που βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά είδη ώριμων φρούτων.

Διαφορετική από τη γλυκόζη και τη σακχαρόζη, η ζάχαρη των φρούτων είναι εξαιρετικά γλυκιά και χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή των εμπορικών προϊόντων διατροφής. Εκτός από το ότι βρίσκεται σε μια σειρά από φρούτα, η φρουκτόζη είναι επίσης παρούσα στο μέλι και σε έναν επιλεγμένο αριθμό λαχανικών όπως τα κρεμμύδια και οι γλυκοπατάτες.

Θεωρείται πως είναι η πιο γλυκιά από όλους τους φυσικούς υδατάνθρακες και για το λόγο αυτό η φρουκτόζη είναι ένα από τα αγαπημένα συστατικά των παρασκευαστών τροφίμων για δύο λόγους. Κατ’ αρχήν επειδή αυτό το φυσικό γλυκαντικό είναι λιγότερο ακριβό από τα προϊόντα διύλισης της ζάχαρης, γεγονός που την καθιστά πιο αποτελεσματική. Επίσης, η ζάχαρη από τα φρούτα είναι τόσο γλυκιά που απαιτούνται μικρότερες ποσότητες για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο γλυκύτητας σε μια δεδομένη συνταγή. Ο παράγοντας αυτός καθιστά επίσης δυνατό για τους παραγωγούς των εμπορικών τροφών να παράγουν τα προϊόντα τους με χαμηλότερο κόστος ανά μονάδα.

Ενώ είναι γεγονός ότι αυτό το φυσικό σάκχαρο τείνει να είναι πιο γλυκό από τα εξευγενισμένα σάκχαρα, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η ζάχαρη των φρούτων δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή για εκείνους που έχουν διαγνωστεί σε μια προ-διαβητική κατάσταση. Η φρουκτόζη εξακολουθεί να προκαλεί εναύσματα στο σάκχαρο του αίματος. Σε μερικούς ανθρώπους η ταχεία αύξηση των επιπέδων του σακχάρου είναι ακόμα πιο έντονη απ’ ό,τι με τα εξευγενισμένα σάκχαρα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ελέγξουν τον διαβήτη με δίαιτα να παρακολουθούν στενά την ποσότητα της ζάχαρης που προσλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν γνωρίζουν τον γλυκαιμικό δείκτη θα είναι πιο εύκολο να παρακολουθούν την ποσότητα της φρουκτόζης που απορροφάται από διάφορα φρούτα και λαχανικά.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι οι υπερβολικές ποσότητες χυμού μήλου ή αχλαδιού θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας για τα παιδιά τους. Επειδή και οι δύο τύποι χυμών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, αυτή ταξινομείται ως ελεύθερη φρουκτόζη, όπου λιγότερο σάκχαρο απορροφάται στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, η περίσσεια της φρουκτόζης συλλέγεται μέσα στο έντερο και τραβάει νερό μέσα στο σωλήνα. Το αποτέλεσμα αυτής της δράσης μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη διάρροιας. Ενώ οι θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στους δύο αυτούς χυμούς είναι πολύ σημαντικές για την φυσιολογική ανάπτυξη, μια καλή ιδέα είναι να συμπεριληφθούν και άλλες πηγές αυτών των βασικών θρεπτικών ουσιών στην καθημερινή διατροφή.

Οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά πρόβλημα με χαλαρά κόπρανα ή συχνές περιόδους διάρροιας, θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν την επιλογή των τροφών που καταναλώνουν κάθε ημέρα. Τα προβλήματα που έχουν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης εμπορικών τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη φρούτων. Η επιλογή κατανάλωσης περισσότερο ποικίλης διατροφής, καθώς και η προσθήκη επιπλέον φυτικών ινών σε κάθε γεύμα, θα διορθώσει αυτό το πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει