«Οχι» της Κομισιόν για αγορά 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca

Η Κομισιόν δεν θα ενεργοποιήσει τη δυνατότητα του συμβολαίου με την AstraZeneca, για την αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου για τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η προθεσμία για την ενεργοποίηση της ρήτρας για την αγορά 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca είχε ήδη λήξει και η ΕΕ δεν σκοπεύει να την ενεργοποιήσει.

Η Επιτροπή έχει παραγγείλλει 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κοροναϊό από την AstraZeneca ως μέρος ενός συμβολαίου που περιελάμβανε 400 εκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων τα 100 εκατομμύρια ήταν προαιρετικά.

Η απόφαση της Κομισιόν να μην προχωρήσει στην αγορά των πρόσθετων 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου του βρετανο-σουηδικού φαρμακευτικού κολοσσού αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες επιζητούν να πάρουν αποστάσεις από την AstraZeneca, εν μέσω ενός τεταμένου κλίματος μετά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

Και είναι μία ακόμη ένδειξη ότι η ΕΕ επιθυμεί να βάλει στο περιθώριο εμβόλια που έχουν συνδεθεί με πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, ποντάροντας στο ότι οι άλλοι προμηθευτές της, με πρώτες τις Pfizer/BioNTech, θα παραδώσουν ικανό αριθμό δόσεων, ώστε να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ένωσης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Η Κομισιόν είναι σε επαφές με τις Pfizer/BioNTech για έως και 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου τους μέχρι το 2023. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική εστίασης σε εμβόλια που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Σε δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα η Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Pfizer «αποδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος».

Η ΕΕ σκέφτεται και νομική προσφυγή κατά της AstraZeneca

Εξάλλου, η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες κατά της AstraZeneca για την «απόλυτη αποτυχία» της να ανταποκριθεί στους όρους της συμφωνίας για τα εμβόλιά της, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Ιρλανδίας, Στίβεν Ντόνελι.

«Όσον αφορά την AstraZeneca, μια νομική διαδικασία έχει ξεκινήσει από την Κομισιόν και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ιρλανδία συμμετείχε στην προσπάθεια, κυρίως όσον αφορά την απόλυτη αποτυχία της AstraZeneca να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και στις συμφωνίες για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο», είπε στο Κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει