Η παχυσαρκία αυξάνει κατά 1/3 τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού

Οι νεότερες γυναίκες που είναι παχύσαρκες, διατρέχουν μέχρι και 34% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού, όπως αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι μια υπέρβαρη ή παχύσαρκη γυναίκα έχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του μαστού, αλλά αυτό που δεν είναι σαφές είναι το πόση επικινδυνότητα υπάρχει και αν η ηλικία της γυναίκας ή ο τύπος του καρκίνου παίζει ρόλο.

Η νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, διαπίστωσε πως η παχυσαρκία είναι σημαντικά επικίνδυνη μόνο για τις γυναίκες που έχουν πάθει καρκίνο του μαστού πριν την εμμηνόπαυση και οι οποίες έχουν τον τύπο που τροφοδοτείται από την ορμόνη οιστρογόνο.

Ο Hongchao Pan και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασαν τα δεδομένα για 80.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού και διαπίστωσαν ότι για τις γυναίκες που είχαν περάσει ήδη την εμμηνόπαυση και όσες είχαν τον λεγόμενο αρνητικά ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού το να είναι παχύσαρκες δεν είχε σημασία.

Αλλά για τις νεότερες γυναίκες με θετικά ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού (το πιο κοινό είδος) είχε σημασία. Ορμονοεξαρτώμενος είναι ο όγκος που χαρακτηρίζεται από υπερέκφραση των ορμονικών υποδοχέων, οιστρογονικών και προγεστερονικών, που υπάρχει δηλαδή μεγάλος αριθµός υποδοχέων στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων.

«Παρά το ότι όλοι γνωρίζουν την αλήθεια, τα επίπεδα παχυσαρκίας συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Οταν ένας παράγοντας είναι αρνητικός για την υγεία σε τόσους πολλούς τομείς, θα περίμενε κανείς κάποια αλλαγή συμπεριφοράς», λέει ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας δρ Clifford Hudis.

Ενας πιθανός λόγος που η παχυσαρκία είναι παράγοντας αύξησης των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι το γεγονός ότι τα λιποκύτταρα παράγουν οιστρογόνα.

Στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου ο καρκίνος του μαστού είναι για τις γυναίκες η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει