Παιδί ηλικίας 2 ετών υποβλήθηκε σε γαστρεκτομή

Η διαδικασία της απώλειας βάρους μέσω χειρουργικής επέμβασης είναι πια τόσο κοινή που δεν αποτελεί είδηση, εκτός αν αφορά ένα παιδί μόλις δύο ετών.

Μια οικογένεια από τη Σαουδική Αραβία που το παιδί της ζύγιζε 36 κιλά, όσο είναι ο μέσος όρος βάρους για ένα παιδί 11 ετών, το έστειλε στο χειρουργείο για να του αφαιρεθεί μόνιμα το 85% του στομάχου του. Η οικογένεια του νοσηρά παχύσαρκου αγοριού έκανε προσπάθειες να ελέγξει τις διατροφικές του συνήθειες σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Οταν και οι δύο δίαιτες απέτυχαν, οι γιατροί έδωσαν το πράσινο φως για την λαπαροσκοπική επιμήκη γαστρεκτομή. Παρόλο που το παιδί δεν βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο για την ίδια τη ζωή του, οι μελλοντικές επιπλοκές, όπως τραυματισμοί, οιδήματα στα πόδια, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις ή υπνική άπνοια, ώθησε τους γονείς και τους γιατρούς του σ’ αυτή την απόφαση.

Το δίχρονο αγόρι από τη Σαουδική Αραβία πριν και μετά τη γαστρεκτομή

Η απόφαση αυτή, ωστόσο, ξεσήκωσε θύελλα στην ιατρική κοινότητα, καθώς η γαστρική παράκαμψη, μέσω χειρουργικής επέμβασης, δεν πρέπει να γίνεται σε ηλικία μικρότερη των 15 ετών για τα κορίτσια και 16 ετών για τα αγόρια και μάλιστα σε κάποιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, υπάρχει πρωτόκολλο προστασίας των παχύσαρκων παιδιών από τέτοιου είδους αποφάσεις. Ο λόγος είναι πως αν η συγκεκριμένη επέμβαση γίνει πολύ νωρίς, μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη των οστών, επειδή τα παιδιά καταλήγουν με ελλείψεις διατροφής.

Ενας από τους γιατρούς που ήταν αντίθετοι σ’ αυτή την ενέργεια, ο Δρ Michael Nusbaum, διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Θεραπείας της Παχυσαρκίας στο Νιου Τζέρσεϊ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαι προσωπικά αντίθετος σε κάθε απόφαση να κάνει χειρουργική επέμβαση ένα παιδί κάτω από την ηλικία των 15 ετών. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν το παιδί τους να ωριμάσει σωματικά, πριν πάρουν μια απόφαση που ενδεχομένως θα επηρεάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Επίσης, θα ήθελα και οι ίδιοι οι γιατροί που συναινούν σε μια τέτοια απόφαση των γονιών να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να προβληματίζονται περισσότερο για το αν αυτό που κάνουν είναι το σωστό».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει