Παιδιά και διαζύγιο: Βοηθώντας τα παιδιά μετά από έναν χωρισμό

Το διαζύγιο είναι αγχωτικό για όλη την οικογένεια. Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται ότι ο κόσμος του έχει γυρίσει ανάποδα. Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα. Μπορείτε να διευκολύνετε την προσαρμογή του παιδιού σας.

Για να συμβεί αυτό, βασική σας προτεραιότητα είναι να επιλέξετε να αλληλεπιδράτε με υπευθυνότητα με τον σύζυγό σας.

Διαβάστε παρακάτω κάποιες πρακτικές συμβουλές για τα παιδιά και το διαζύγιο.

Πώς να το πείτε

Είναι καλύτερα αν εσείς και ο σύζυγός σας μπορείτε μαζί να πείτε στο παιδί σας για το διαζύγιο. Μιλήστε με ειλικρίνεια και απλά και παραλείψτε τις άσχημες λεπτομέρειες. Θα μπορούσατε να πείτε: «Η μαμά σου (ή ο μπαμπάς σου) και εγώ δεν τα πηγαίνουμε και τόσο καλά, έτσι πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για μας να ζούμε χωριστά».

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει ότι το διαζύγιο είναι μόνο μεταξύ των ενηλίκων. Υπενθυμίστε στο παιδί σας επανειλημμένα -εάν είναι απαραίτητο- ότι αυτό δεν έκανε τίποτα για να προκαλέσει το διαζύγιο και ότι και οι δύο το αγαπάτε όσο ποτέ.

Ενημερώστε το δάσκαλο του παιδιού σας για το διαζύγιο. Ο δάσκαλος θα μπορέσει να παρατηρήσει τη συμπεριφορά του παιδιού σας και να σας κρατάει ενήμερους για οτιδήποτε.

Να περιμένετε ένα μείγμα των αντιδράσεων

Αρχικά, το παιδί σας μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο για συγκεκριμένα πράγματα. Πού θα ζήσω; Μήπως πρέπει να αλλάξω σχολείο; Ποιος θα με πηγαίνει στα φροντιστήρια; Καθώς ασχολείστε με τους όρους του διαζυγίου, προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ρουτίνα του παιδιού σας όσο το δυνατόν περισσότερο – ή γρήγορα δημιουργήστε μια νέα ρουτίνα. Γνωρίζοντας τι να περιμένει το παιδί σας θα νοιώθει πιο ασφαλές.

Σύντομα, η πραγματικότητα του διαζυγίου θα φέρει νέα δεδομένα.

Ενα μικρότερο παιδί μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση παλινδρομώντας σε συμπεριφορές που είχε προηγουμένως ξεπεράσει, όπως το πιπίλισμα μιας πιπίλας ή το βρέξιμο του κρεβατιού. Μια αναβίωση του άγχους αποχωρισμού θα μπορούσε επίσης να εμφανιστεί. Βοηθήστε το παιδί σας να βάλει τα συναισθήματά του σε λέξεις.

Ενα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να ανταποκριθεί στο στρες με ένα μείγμα συναισθημάτων, όπως οργή, άγχος, θλίψη ή ακόμα και ανακούφιση. Αν ο θυμός του παιδιού σας γυρίζει προς τα μέσα, αυτό θα μπορούσε να γίνει κατάθλιψη ή απομόνωση. Ο θυμός μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μοιραστεί τα συναισθήματά του, όσο το δυνατόν πιο ανοικτά.

Κρατήστε το παιδί σας έξω από τη διαμάχη

Το να σεβαστείτε τη σχέση του παιδιού σας με τον άλλο γονέα μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να προσαρμοστεί στο διαζύγιο. Κρατήστε αυτές τις γενικές συμβουλές:

* Μη μιλάτε άσχημα για τον/την σύζυγό σας μπροστά στο παιδί σας

* Μην κατηγορείτε τον σύζυγο σας μπροστά στο παιδί σας

* Μην πιέζετε το παιδί σας να επιλέξει πλευρά

* Μην χρησιμοποιείτε το παιδί σας ως αγγελιοφόρο ή ενδιάμεσο

* Μην διαφωνείτε ή συζητάτε τα θέματα  της επιμέλειας μπροστά στο παιδί σας

* Μην αντλείτε πληροφορίες σχετικά με τον άλλο γονέα από το παιδί σας

* Μην χρησιμοποιείτε το παιδί σας ως πιόνι για να βλάψετε τον άλλο γονέα

* Μην χαλαρώνετε τους κανόνες

Μπορεί να είναι δελεαστικό να χαλαρώσετε τους γονικούς κανόνες σας, ενώ το παιδί σας διέρχεται μια περίοδο θλίψης για το διαζύγιο, αλλά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια. Τα παιδιά αναπτύσσονται με τη συνέπεια, τη δομή και τη ρουτίνα, παρά το γεγονός ότι έχουν την τάση να δοκιμάζουν τα όρια. Εάν το παιδί σας μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε δύο οικογένειες, είναι σημαντικό να διατηρούνται παρόμοιοι κανόνες και στα δύο σπίτια.

Οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν

Μπορεί να αισθάνεστε τόσο συγκλονισμένοι από το διαζύγιό σας που μπορεί να στραφείτε στο παιδί σας για ανακούφιση. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο ρόλος του παιδιού σας. Για βοήθεια σκεφτείτε να ενταχθείτε σε μια ομάδα υποστήριξης διαζυγίου ή να δείτε έναν ψυχολόγο. Εάν εσείς και ο σύζυγός σας χρειάζεστε βοήθεια στη λήψη αποφάσεων για το παιδί σας κατά τη διάρκεια ή μετά το διαζύγιο, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός ειδικού.

Το παιδί σας μπορεί επίσης να επωφεληθεί από την παροχή συμβουλών, ειδικά αν έχει σημαντικά ζητήματα συμπεριφοράς, σημάδια κατάθλιψη ή έχει πρόβλημα προσαρμογής στο διαζύγιο μετά το πρώτο έτος.

Προτεραιότητα στο παιδί σας

Κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου, το να έχετε επαφή με τον/την σύζυγό σας μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε – αλλά είναι σημαντικό. Το παιδί σας χρειάζεται και τους δυο σας. Συζητήστε τα θέματα που έχουν να κάνουν με την επιμέλεια, αλλά και άλλες λεπτομέρειες, έχοντας στο μυαλό σας το ύψιστο συμφέρον του παιδιού σας. Αυτό σημαίνει να βάζετε τις ανάγκες του παιδιού σας μπροστά από τις δικές σας επιθυμίες. Επίσης, να θυμάστε ότι μια πικρή ή παρατεταμένη μάχη επιμέλειας θα μπορούσε να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στη ψυχική υγεία του παιδιού σας. Αντ’ αυτού, να βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρήσει μια ισχυρή σχέση με τον άλλο γονέα, καθώς εργάζεστε προς την επίτευξη των κοινών στόχων ανατροφής του. Για το παιδί σας, η υποστήριξη και από τους δύο γονείς μπορεί να είναι το καλύτερο εργαλείο για την αποφυγή των προκλήσεων που «κουβαλάει» ένα διαζύγιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει