Τα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να εμφανίσουν ψυχοπάθεια ως ενήλικες

Oταν τα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς βλέπουν εικόνες των άλλων να πονάνε, τα βασικά μέρη του εγκεφάλου τους δεν αντιδρούν με τον τρόπο που αντιδρούν στους περισσότερους ανθρώπους.

Αυτό το πρότυπο της μειωμένης δραστηριότητας του εγκεφάλου μπορεί να χρησιμεύσει ως νευροβιολογικός παράγοντας κινδύνου για μετέπειτα ενήλικη ψυχοπάθεια, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι αναφέρουν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Cell Press Current Biology.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς είναι το ίδιο, ή ότι όλα τα παιδιά που έχουν αυτό το μοτίβο εγκεφάλου θα γίνουν ψυχοπαθείς στην ενήλικη ζωή τους. Οι ερευνητές τονίζουν ότι πολλά παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς δεν διατηρούν την αντικοινωνική συμπεριφορά τους.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς έχουν μια άτυπη αντίδραση του εγκεφάλου όταν βλέπουν τους άλλους ανθρώπους να πονάνε», λέει η Essi Viding του University College του Λονδίνου. «Είναι σημαντικό να δούμε αυτά τα ευρήματα ως δείκτες πρόωρης ευπάθειας, παρά ως βιολογική μοίρα. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μπορεί να ανταποκρίνονται πολύ στις παρεμβάσεις και η πρόκληση είναι να κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις ακόμα καλύτερες, έτσι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά τα παιδιά, τις οικογένειές τους και το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον».

Τα προβλήματα συμπεριφοράς αποτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και περιλαμβάνουν σωματική βία, σκληρότητα σε άλλους και μια έλλειψη ενσυναίσθησης των άλλων, ή «αναισθησία». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου διεξήχθη η μελέτη, περίπου 5% των παιδιών πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διάγνωση των προβλημάτων συμπεριφοράς. Όμως, πολύ λίγα είναι γνωστά για την υποκείμενη βιολογία.

Στη νέα μελέτη, η Viding και οι συνάδελφοί της πέρασαν από μαγνητική τομογραφία τους εγκεφάλους παιδιών (fMRI) για να δoυν πώς τα άτομα με προβλήματα συμπεριφοράς διαφέρουν ως προς την ανταπόκρισή τους όταν βλέπουν τις εικόνες των άλλων την στιγμή που αισθάνονται πόνο.

Οι εικόνες του εγκεφάλου έδειξαν ότι, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, τα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς εμφάνιζαν μειωμένη ανταπόκριση στον πόνο των άλλων, ειδικά σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην ενσυναίσθηση.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν σαφώς ότι δεν είναι όλα τα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς το ίδιο ευάλωτα. Κάποια μπορεί να έχουν νευροβιολογική ευπάθεια σε ψυχοπάθεια, ενώ άλλα δεν έχουν», λέει η Viding. «Αυτό αυξάνει την πιθανότητα της προσαρμογής υφιστάμενων παρεμβάσεων ανάλογα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της άτυπης επεξεργασίας που χαρακτηρίζει ένα παιδί με προβλήματα συμπεριφοράς».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει