Πάνω από χρόνο η ανοσία με τρεις δόσεις εμβολίου

Ακόμα και ένα χρόνο, αλλά πάντως περισσότερο από έξι μήνες διαρκεί η ανοσία που επιτυγχάνεται με τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό των τριών δόσεων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τις μελέτες, έξι μήνες μετά τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι μόλυνσης και συμπτωματικής νόσου μειώνεται κατά 20%-30%, αλλά μόλις κατά 10% έναντι της σοβαρής νόσου, παραμένοντας πάνω από 70%.

Όπως εξήγησε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δεν εξετάζεται προς το παρόν η χορήγηση 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό στη χώρα μας, παρά τη θετική στάση άλλων κρατών, όπως η Αγγλία και οι ΗΠΑ.

Προς το παρόν, στην Ελλάδα η 4η δόση χορηγείται μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς 18 ετών και άνω, τρεις μήνες τουλάχιστον από την ενισχυτική (τρίτη) δόση, ενώ για τον αντίστοιχο πληθυσμό 5-17 ετών το εμβολιαστικό σχήμα ολοκληρώνεται στην τρίτη δόση, τέσσερις εβδομάδες από τον αρχικό εμβολιασμό.

Στους ανοσοκατεσταλμένους συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με καρκίνο συμπαγών οργάνων ή αιματολογικούς καρκίνους υπό αγωγή, άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων υπό αγωγή, πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, με λοίμωξη HIV (λεμφοκύτταρα CD4 < 200) ή υπό θεραπεία με υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών ή άλλων φαρμάκων που μπορεί να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι «η συγκρατημένη χαρά για την αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας σκιάζεται από τα μαύρα σύννεφα του πολέμου στην Ουκρανία», ενώ τόνισε του κινδύνους που μπορεί να σημαίνει η κατάσταση πολέμου για τον έλεγχο λοιμωδών νοσημάτων. Η σύρραξη στη Συρία το 2011-2017 στοίχισε τη μείωση των εμβολιασμών από το 80% στο 41% και την εμφάνιση κρουσμάτων πολιομυελίτιδας μέσα σε τρεις μήνες.

Θεμιστοκλέους: «Από αύριο τα ραντεβού για Novavax»

Το εμβόλιο της Novavax προστίθεται και επισήμως στην εμβολιαστική φαρέτρα από την ερχόμενη Τετάρτη 2 Μαρτίου, οπότε η χώρα θα παραλάβει τις πρώτες δόσεις. Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού αφορά μόνο τον βασικό εμβολιασμό -όχι αναμνηστική δόση- και ανοίγει  το μεσημέρι, 1η Μαρτίου, ενώ ο πρώτος εμβολιασμός με το σκεύασμα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου.

«Από δω και πέρα θα έχουμε μια φθίνουσα πορεία των εμβολιασμών, γιατί ολοκληρώνεται, όπως το λέμε, η εμβολιαστική περίοδος», εξήγησε έπειτα για τη μειωμένη ζήτηση εμβολιασμών, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλά στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.