Παρενέργειες από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης

Η καφεΐνη, που βρίσκεται στη σοκολάτα, το τσάι, τον καφέ, τα διατροφικά συμπληρώματα και ορισμένα φάρμακα είναι ένα διεγερτικό του νευρικού συστήματος που σε χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη (300 mg) θεωρείται ασφαλής.

Τα 300 mg αντιστοιχούν σε τρία φλιτζάνια καφέ που δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, αφού συνήθως δεν είναι αρκετά για να προκαλέσουν παρενέργειες στους ανθρώπους.

Ωστόσο, αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή αν έχετε υψηλή πρόσληψη καφεΐνης σε καθημερινή βάση, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποιες παρενέργειες.

Ψυχολογικές αλλαγές

Αν πίνετε πολλή καφεΐνη, μπορεί να αντιμετωπίσετε αλλαγές στην ψυχική σας κατάσταση. Οταν ξεκινάτε για πρώτη φορά την κατανάλωση καφεΐνης, μάλλον θα νοιώθετε μεγαλύτερη εγρήγορση. Ωστόσο, όσο αυξάνονται τα επίπεδα της κατανάλωσης της καφεΐνης είναι πιθανόν να αρχίσετε να αισθάνεστε αποπροσανατολισμό, ζάλη ή ομίλη του εγκεφάλου, λόγω της επίδρασης της καφεΐνης στο νευρικό σας σύστημα.

Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε παραισθήσεις ή να αρχίσετε να αισθάνεστε σύγχυση. Προβλήματα στον ύπνο είναι επίσης πιθανό να  υπάρξουν, καθώς η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό.

Καρδιαγγειακές μεταβολές

Η καφεΐνη έχει άμεσο αντίκτυπο στο ρυθμό της καρδιάς σας. Ο ρυθμός της καρδιάς σας μπορεί να γίνει ακανόνιστος ή να παρουσιάσετε ταχυκαρδία, καθώς η πρόσληψη καφεΐνης ξεπερνά το όριο ασφαλείας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα όπως καρδιακή προσβολή ή ακόμα και θάνατος. Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσετε ότι η αναπνοή σας γίνεται πιο δύσκολη, όσο αυξάνεται η ποσότητα της καφεΐνης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αιμοφόρα αγγεία συσφίγγονται, γεγονός που περιορίζει την ροή του αίματος σε ζωτικά όργανα. Αν η ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας επηρεαστεί, μπορεί να υποφέρετε από σπασμούς. Καθώς, μάλιστα, όλες αυτές οι καρδιαγγειακές παρενέργειες είναι απειλητικές για τη ζωή, θα πρέπει να υπάρξει επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Γαστρεντερικές ενοχλήσεις

Υπάρχει μια πιθανότητα η υπερβολική καφεΐνη να επηρεάσει το στομάχι και το πεπτικό σύστημα. Η ναυτία είναι ένα από τα πρώτα γαστρεντερικά συμπτώματα που θα βιώσετε. Ο εμετός και η διάρροια είναι επίσης πιθανό να συμβούν. Η αφυδάτωση, ως αποτέλεσμα του εμετού και της διάρροιας είναι επίσης πιθανή αν δεν πιείτε επιπλέον υγρά. Η αφυδάτωση μπορεί να επέλθει λόγω του ότι η καφεΐνη είναι ένα διουρητικό, γεγονός που σημαίνει πως βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τα υγρά μέσω της αυξημένης ούρησης. Καθώς θα αφυδατώνεστε είναι πολύ πιθανό να αρχίσετε να διψάτε πολύ.

Παρενέργειες σε μωρά

Τα μωρά που καταναλώνουν ακόμη και μια μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να έχουν παρενέργειες. Το τρεμούλιασμα και οι ακούσιες μυϊκές συσπάσεις είναι δυνατό να συμβούν όταν ένα μωρό πάρει μια μικρή έστω δόση καφεΐνης που γι’ αυτό θεωρείται μεγάλη. Η καρδιά του μωρού μπορεί να αρχίσει να χτυπά πιο γρήγορα. Αυτό μπορεί να συνοδευτεί από πολύ βαθιές και γρήγορες αναπνοές. Το σοκ είναι επίσης αρκετά πιθανό. Η σωτήρια θεραπεία έκτακτης ανάγκης σ’ αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να περιλαμβάνει πλύση στομάχου, εάν παρουσιαστούν τα παραπάνω συμπτώματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει