Παροσμία, το νέο σύμπτωμα του κοροναϊού

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι βασικό σύμπτωμα του κοροναϊού είναι η ανοσμία δηλαδή η απώλεια ικανότητας όσφρησης. Πλέον οι επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο σύμπτωμα της νόσου Covid-19, την παροσμία.

Η παροσμία είναι μια δυσλειτουργία της όσφρησης και μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί περισσότερο από νεότερους ασθενείς με Covid-19, καθώς και από εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη. Η παροσμία εντάσσεται στα μακροπρόθεσμα συμπτώματα, δηλαδή αυτά που διαρκούν αρκετούς μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

Oι πάσχοντες από κοροναϊό που εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα, αναφέρουν ότι οσμίζονται ξαφνικά «αηδιαστικές» μυρωδιές, όπως η μυρωδιά θείου, έντονη μυρωδιά ψαριού ή καμένου.

Ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, καθηγητής Nirmal Kumar, περιέγραψε τα συμπτώματα της παροσμίας ως «πολύ παράξενα και πολύ μοναδικά».

«Ο κοροναϊός επηρεάζει συχνά τα νεύρα στο κεφάλι και συγκεκριμένα το νεύρο που ελέγχει την αίσθηση της όσφρησης», αναφέρει ο δρ Kumar. «Αλλά πιθανώς επηρεάζει και άλλα νεύρα, όπως τους νευροδιαβιβαστές, δηλαδή τους μηχανισμούς που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο. Μερικοί ασθενείς Covid-19 αναφέρουν ψευδαισθήσεις, διαταραχές του ύπνου και αλλοιώσεις στην ακοή. Δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από αυτά, αλλά βρίσκουμε τρόπους να τεστάρουμε και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να ανακάμψουν», κατέληξε.

Ο δρ. Kumar ήταν ο πρώτος γιατρός που αναγνώρισε την ανοσμία ως σύμπτωμα της Covid-19.

Κατά την εξέταση ασθενών που βιώνουν ανοσμία, ο δρ Kumar παρατήρησε ότι ανάμεσά τους ήταν και άτομα που στην πραγματικότητα είχαν παροσμία. Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι μυρωδιές είναι σχεδόν πάντα παραμορφωμένες προς το χειρότερο, δηλαδή είναι δυσάρεστες και προκαλούν αηδία στον ασθενή. Έτσι, η παροσμία μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και την ψυχική κατάσταση του ασθενούς.

Η αγγλική φιλανθρωπική οργάνωση AbScent επικεντρώνεται σε τέτοιες θεραπείες, οι οποίες φέρεται να μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους ασθενείς με παροσμία όσο και εκείνους με ανοσμία να αποκαταστήσουν την αίσθηση της όσφρησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει