Πασχαλινή παράδοση: Αυγά, αρνί και σοκολατένια λαγουδάκια

Eκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα γιορτάσουν το Πάσχα που μάλιστα φέτος συμπίπτει για Ορθόδοξους και Καθολικούς, με βαμμένα αυγά, ψητό αρνί και σοκολατένια λαγουδάκια.

Πώς, όμως όλα αυτά έγιναν στοιχεία της παράδοσης του Πάσχα, όπως η γαλοπούλα έχει γίνει παράδοση των Χριστουγέννων;

Η παράδοση να τρώμε αρνί το Πάσχα, έχει τις ρίζες της στον πρώιμο εορτασμό του Πάσχα, πριν από τη γέννηση του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με την βιβλική Εξοδο, ο λαός της Αιγύπτου υπέστη μια σειρά από τρομερές πληγές, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου όλων των πρωτότοκων γιων των οικογενειών των Αιγυπτίων.

Οι Εβραίοι μάρκαραν τις δικές τους πόρτες με αίμα από θυσία αρνιού, ώστε ο Θεός να περάσει πάνω από τα σπίτια τους και να μην πειράξει τα δικά τους παιδιά.

Συνηθισμένοι να τρώνε ψητό αρνί το Πάσχα, οι Εβραίοι που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό, συνέχισαν την παράδοση του Πάσχα. Επιπλέον, οι Χριστιανοί αναφέρονται στον Ιησού ως «ο αμνός του Θεού» και έτσι είναι λογικό ο αμνός να εμφανίζεται στο τραπέζι του Πάσχα. Σε μια λιγότερο συμβολική εκδοχή, το αρνί ήταν ένα από τα πρώτα φρέσκα κρέατα που ήταν σχεδόν πάντα άμεσα διαθέσιμα, μετά από ένα μακρύ χειμώνα χωρίς ζώα για σφαγή.

Τα αυγά από την άλλη πλευρά, είναι ένα σύμβολο αναγέννησης από τους αρχαίους χρόνους, αλλά ήταν οι Χριστιανοί της Μεσοποταμίας που τα ενέκριναν πρώτη φορά ως τροφή για το Πάσχα. Ηταν επίσης οι πρώτοι που έβαψαν τα αυγά, μετατρέποντάς τα σε φωτεινά κόκκινα, που είναι το χρώμα που εκπροσωπούσε το αίμα του Χριστού.

Οι Ανατολικοευρωπαίοι πήραν την τέχνη της βαφής του αυγού και την εξέλιξαν, δημιουργώντας λεπτά σχέδια απίστευτης λεπτομέρειας στα κελύφη τους για να τα προσφέρουν στη συνέχεια στα μέλη της οικογένειάς τους.

Στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία τα αυγά βάφονται και χρησιμοποιούνται για το κυνήγι και για ρολούς.

Το έθιμο του να δίνουν στα παιδιά καραμέλες και σοκολάτα για το Πάσχα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη βικτοριανή εποχή. Η νέα τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από το διάσημο εργοστάσιο της Cadbury στην Αγγλία, επέτρεψε στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν κούφια γλυπτά φτιαγμένα από σοκολάτα, αντί να εφαρμόζουν διαδοχικές στρώσεις σοκολάτας όπως έκαναν πριν.

Αυτές οι νέες διαδικασίες σήμαιναν ότι είναι διαθέσιμες υψηλότερης ποιότητας καραμέλες και σοκολάτες και μάλιστα σε φθηνότερη τιμή. Αυτό δεν άργησε να γίνει γνωστό και ήδη το 1893 η εταιρία Cadbury ήταν σε θέση να προσφέρει 19 διαφορετικές σειρές προϊόντων αποκλειστικά για την αγορά του Πάσχα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει