Οι παχύσαρκοι έφηβοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου

Οι υπέρβαροι έφηβοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου, αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιπλέον, η κοινωνική και οικονομική κατάσταση, καθώς και τα επίπεδα εκπαίδευσης είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου (ή «γαστρικού» καρκίνου), όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου στο περιοδικό Cancer.

Ο καρκίνος του οισοφάγου εμφανίζεται όταν ένας όγκος αναπτύσσεται στο σωλήνα που συνδέει το λαιμό με το στομάχι.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1 εκατομμύριο εφήβους άνδρες στο Ισραήλ, που υποβλήθηκαν σε μια γενική εξέταση υγείας στην ηλικία των 17 ετών από το 1965 μέχρι το 2005. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα από 30 μήνες έως 40 χρόνια με μέσο όρο παρακολούθησης τα 19 χρόνια.

Οι υπέρβαροι έφηβοι παρουσίασαν δύο φορές πιο αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου αργότερα στη ζωή τους, ενώ οι φτωχότεροι έφηβοι είχαν περισσότερες από δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης κάποιου εντερικού τύπου καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι έφηβοι με εννέα ή και λιγότερα χρόνια εκπαίδευσης είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτόν τον τύπο του καρκίνου.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου ήταν τρεις φορές πιο υψηλός σε εφήβους που γεννήθηκαν στην Ασία και περισσότερο από δύο φορές υψηλότερος σε εκείνους που γεννήθηκαν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

«Οι έφηβοι που είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι είναι επιρρεπείς σε καρκίνο του οισοφάγου, πιθανώς λόγω των κλυδωνισμών που έχουν με τις αυξομειώσεις του βάρους τους σε όλη τη ζωή τους. Επίσης, η χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική θέση που έχει κάποιος ως παιδί έχει επιπτώσεις στον καρκίνο του στομάχου στη ζωή του ως ενήλικα», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Zohar Levi του Ιατρικού Κέντρου Rabin στο Ισραήλ.

«Εξετάζουμε την παχυσαρκία ως επικίνδυνη από την καρδιαγγειακή άποψη από τις ηλικίες των 40 ετών και άνω αλλά εδώ μπορούμε να πούμε πως οι επιπτώσεις έρχονται πολύ νωρίτερα», πρόσθεσε.

Αν και η μελέτη διαπίστωσε σχέση μεταξύ παιδικής παχυσαρκίας, κοινωνικο-οικονομικής θέσης και επιπέδων μόρφωσης στους έφηβους άνδρες με τη μεταγενέστερη διάγνωση του καρκίνου, δεν είναι απόλυτα σαφές αν η απώλεια βάρους αργότερα στη ζωή τους ή η επίτευξη μιας ανώτερης κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των μορφών καρκίνου, κατέληξαν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει