Πέντε πράγματα που δεν γνωρίζουν οι γυναίκες για το ασβέστιο

Τα μηνύματα που παίρνουμε σχετικά με το ασβέστιο είναι ανάμεικτα. Σε μια γυναίκα με πρόβλημα οστεοπόρωσης συνήθως συνιστάται να πάρει συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D σε καθημερινή βάση.

Μια μελέτη του 2012, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times υποστήριζε πως οι γυναίκες δεν πρέπει να καθοδηγούνται να λαμβάνουν ασβέστιο και βιταμίνη D για την πρόληψη καταγμάτων. Λίγο καιρό μετά, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology, ανέφερε πως οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου μπορεί να ζήσουν περισσότερο απ’ όσους δεν παίρνουν.

Πού ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια; Ως συνήθως… κάπου στη μέση. Τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D δεν είναι φυσικά για πέταμα, ωστόσο και η υπερεπάρκεια του οργανισμού σε ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να σας βλάψει.

Δείτε λοιπόν τι πρέπει να κάνετε για να έχετε τη σωστή ποσότητα ασβεστίου:

1. Μάθετε ποιος πρέπει να είναι ο στόχος σας

Οι προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες αλλά και οι άνδρες κάτω των 50 ετών θα πρέπει να παίρνουν περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και οι άνδρες άνω των 50 ετών χρειάζονται περίπου 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα.

2. Υπολογίστε πόσο ασβέστιο παίρνετε καθημερινά

Καταγράψτε τι τρώτε για λίγες ημέρες για να δείτε πού βρίσκεστε. Κατά μέσο όρο τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, δηλαδή γάλα για πρωινό, τυρί για σνακ και γιαούρτι το βράδυ είναι αρκετές. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν 300 mg ασβεστίου από μη γαλακτοκομικές πηγές, στη διατροφή τους όπως για παράδειγμα το μπρόκολο, ή η ρόκα που έχουν πολύ ασβέστιο. Επίσης, δώστε προσοχή στα τρόφιμα με προσθήκη ασβεστίου, όπως μερικά δημητριακά, χυμός πορτοκαλιού και πολυβιταμίνες. Μην ανησυχείτε πολύ για τον καθημερινό υπολογισμό, απλά μελετήστε τα παραπάνω για να πάρετε μια ιδέα για το πού θα πρέπει να κυμαίνεται η  ημερήσια πρόσληψή σας.

3. Ωρα για μαθηματικά

Εάν παίρνετε κατά μέσο όρο μεταξύ 1.000 και 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα από τη διατροφή σας, δεν χρειάζεστε να πάρετε συμπλήρωμα. Αν δεν παίρνετε τόσο πολύ ασβέστιο από τη διατροφή σας θα πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα, αλλά μόνο την ποσότητα που θα χρειαστεί για να φτάσετε στον στόχο σας που έχει αναφερθεί παραπάνω και έχει σχέση με την ηλικία και την κατάστασή σας.

4. Μην προσπαθήσετε να τα πάρετε όλα με τη μία

Το σώμα σας δεν μπορεί να απορροφήσει πάνω από 600 mg ασβεστίου μονομιάς. Ετσι, μην μπείτε στον κόπο να πάρετε παραπάνω από τη συγκεκριμένη ποσότητα, όταν τρώτε πρωινό, γιατί δεν θα μπορέσετε να απολαύσετε όλα τα οφέλη του. Απλά περιμένετε μερικές ώρες για να φάτε το επόμενο σνακ σας που θα σας προσφέρει κι άλλο ασβέστιο.

5. Πάρτε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου (μεταξύ πολλών άλλων…), αλλά είναι διαθέσιμη σε πολύ λίγα τρόφιμα. Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη D από τον ήλιο, αλλά από τον ήλιο μπορείτε να αποκτήσετε και ρυτίδες για να μην μιλήσουμε καν για τον καρκίνο του δέρματος. Επομένως, είναι πολύ καλύτερα να πάρετε ένα συμπλήρωμα. Οι ειδικοί δεν έχουν συμφωνήσει σχετικά με το πόση βιταμίνη D χρειάζεται ένα άτομο, αλλά ένας γενικός κανόνας είναι πως οι νέοι πρέπει να παίρνουν περίπου 400-500 IU την ημέρα, ενώ οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να στοχεύουν μεταξύ 1.000-2.000 IU ημερησίως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει