Πέντε σημαντικοί λόγοι για να τρώτε κρεμμύδια

Το κρεμμύδι είναι μέλος της οικογένειας Allium και είναι πλούσιo σε θείο, το οποίο περιέχει ενώσεις που είναι υπεύθυνες για την έντονη οσμή του και τα οφέλη που παρέχει για την υγεία των ανθρώπων.

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά τα οφέλη και για ποιο λόγο πρέπει να περιλαμβάνουμε απαραίτητα το κρεμμύδι στην διατροφή μας.

1. Καρδιαγγειακά οφέλη

Υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ενώσεις του θείου που βρίσκονται στο κρεμμύδι εργάζονται πάνω στην αντι-πηκτική ικανότητα και βοηθούν στην πρόληψη της ανεπιθύμητης συσσώρευσης των κυττάρων των αιμοπεταλίων. Υπάρχουν στοιχεία επίσης που δείχνουν ότι οι ενώσεις θείου που περιέχονται στο κρεμμύδι, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα και να βελτιώσουν τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα οφέλη του κρεμμυδιού στο συνολικό διαιτητικό πλαίσιο επεκτείνονται και στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής, όπως υποστηρίζουν οι έρευνες.

2. Οφέλη για τα οστά και τον συνδετικό ιστό

Μελέτες έχουν δείξει πως το κρεμμύδι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο για τις γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις πως οι γυναίκες που έχουν περάσει την ηλικία της εμμηνόπαυσης μπορούν με την κατανάλωση του κρεμμυδιού να χαμηλώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν για κατάγματα ισχίου. Η καθημερινή κατανάλωση κρεμμυδιού αυξάνει τα οφέλη για την πυκνότητα των οστών. Γι’ αυτό ενσωματώστε τα κρεμμύδια στο σχέδιο διατροφής σας. Η υψηλή περιεκτικότητα σε θείο των κρεμμυδιών παρέχει οφέλη στον συνδετικό ιστό, ο οποίος απαιτεί συστατικά θείου για το σχηματισμό του.

3. Αντιφλεγμονώδης δράση

Εκτός των παραπάνω, το κρεμμύδι φαίνεται πως παρέχει σημαντική αντιφλεγμονώδη αντίδραση. Ενα μόλις μόριο του θείου που βρίσκεται στο τμήμα του βολβού του κρεμμυδιού μπορεί να αναστείλει τη δραστικότητα των μακροφάγων, των ειδικών λευκών αιμοσφαιρίων που διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και μία από τις αμυντικές τους δραστηριότητες είναι η ενεργοποίηση των φλεγμονωδών αποκρίσεων ευρείας κλίμακας. Τα αντιοξειδωτικά του κρεμμυδιού σας προμηθεύουν με αντιφλεγμονώδεις πηγές. Οταν έχετε χαμηλότερα επίπεδα οξειδωμένων λιπαρών οξέων, το σώμα σας παράγει λιγότερα φλεγμονώδη μόρια και το επίπεδο της φλεγμονής μπορεί να διατηρηθεί υπό έλεγχο.

4. Προστασία από τον καρκίνο

Το κρεμμύδι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, ακόμα κι όταν καταναλώνετε μέτριες ποσότητες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των ωοθηκών είναι οι τύποι καρκίνου που μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισής τους με την κατανάλωση του κρεμμυδιού. Αν θέλετε, όμως, να πάρετε όλα τα οφέλη της αντικαρκινικής του δράσης, προσπαθήστε να καταναλώσετε τουλάχιστον ένα ολόκληρο κρεμμύδι κάθε ημέρα.

5. Αλλα οφέλη για την υγεία

Τα κρεμμύδια έχει αποδειχθεί πως έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και να βοηθήσουν στην πρόληψη της βακτηριακής λοίμωξης. Μαζί με τις ενώσεις του θείου το φλαβονοειδές κερκετίνη που υπάρχει στο κρεμμύδι, παρέχει αντιβακτηριακά οφέλη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα οφέλη από το κρεμμύδι επηρεάζονται από την αποθήκευση, τον χειρισμό και το μαγείρεμά του. Το κρεμμύδι δεν θα πρέπει να εκτίθεται περισσότερο από 10 λεπτά στη θερμότητα αν κάποιος θέλει να πάρει όλα του τα οφέλη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει